Actualitate

După ce a dat un tun, vrea din nou să fie director

Nicolle Ebner

Fostul director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Hunedoara, Marius Lăzărescu (foto), directorul economic al instituţiei, Ioan Poenar şi şeful laboratorului, Aurel Perian, au dat un tun de peste 350 milioane lei (3,5 miliarde lei vechi).

Afacerea cu iz penal a fost semnalată, anul trecut, la „centru”, de actualul director al instituţiei, Mihail Rudeanu, după efectuarea unui audit intern. Tot de anul trecut, există şi dosarul de urmărire penală nr. 2866/P/2009, ancheta desfăşurându-se sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva.

Le-au vândut pielea ursului din pădure

Marius Lăzărescu, fostul director executiv al DSV Hunedoara, s-a ales cu „tinicheaua de coadă”, în urma unei licitaţii organizate în 2005, pentru achiziţie de aparatură de laborator, în valoare de, la acea vreme, 3,5 miliarde de lei vechi. Câştigătoarele licitaţiei au fost desemnate două firme din Bucureşti, respectiv SC Laboratory Sistem şi SC Star Laboratory. Surprinzător, în ziua în care s-au semnat contractele, s-a cumpărat şi aparatura de la cele două firme, iar plata către furnizori s-a făcut integral, în condiţiile în care aparatura nu fusese livrată. Or, legislaţia în domeniu prevede clar că, în avans, se poate plăti maximum 30 la sută din valoarea bunului achiziţionat. Totuşi, la două zile după efectuarea plăţii integrale (OP-urile au fost semnate de Marius Lăzărescu şi Ioan Poenar), taman în ajunul Revelionului 2005-2006, adică în 31 decembrie, şeful laboratorului DSV Hunedoara, Aurel Perian, a semnat mai multe procese verbale de primire a aparaturii comandate. Ba mai mult, în timp ce devenii se pregăteau de zor pentru petrecerea de Revelion, la DSV se lucra pe brânci, în sensul că aparatura recepţionată a şi fost instalată, iar odată cu inventarierea bunurilor achiziţionate, s-a făcut şi instruirea personalului care urma să le deservească. Problema este că aparatele au existat doar pe hârtie, nu şi în realitate, iar de plătit s-a plătit până la ultimul bănuţ.

Prinde orbu’, scoate-i ochii

În 2006, conducerea DSV Hunedoara i-a dat în judecată pe cei doi furnizori pentru recuperarea daunelor. După un an, a apărut şi sentinţa judecătorească, prin care cele două firme sunt obligate să restituie sumele încasate. Numai că, primind pe tavă „păsuiala” de un an, cele două firme au avut timp să-şi şteargă urmele, intrând în insolvenţă. Aşa că, pentru sumele datorate, DSV Hunedoara s-a înscris, cuminte, la masa credală. Bineînţeles că toţi cei trei salariaţi implicaţi în această afacere se consideră nevinovaţi şi dau vina unul pe altul. Fostul director Marius Lăzărescu a făcut chiar o plângere penală la Parchet, împotriva lui Perian, pe care-l acuză de neglijenţă în serviciu şi de prejudicierea instituţiei cu 3,5 miliarde lei vechi. Însă, uită că el este cel care a semnat ordinele de plată.

Se strânge laţul

În 2008, odată cu schimbarea guvernului, a fost schimbat din funcţie şi directorul Lăzărescu, însă justiţia l-a repus în drepturi. Gaura de miliarde de lei din banul public a fost ţinută în secret din 2006, până în 2009, când noul director, Mihail Rudeanu, a vrut să ştie care este situaţia instituţiei pe care o va conduce şi a comandat un audit intern. Săptămâna trecută, Marius Lăzărescu a avut o tentativă de revenire pe postul de conducere, însă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară l-a preferat, ca director interimar, tot pe Mihail Rudeanu. Tinicheaua ce atârnă de coada lui Lăzărescu este prea zornăitoare, iar la bursa zvonurilor se vorbeşte că săptămâna viitoare, dosarul nr. 2866/P/2009 va fi trimis de procurori, în instanţă.

2 comentarii la „După ce a dat un tun, vrea din nou să fie director

  • ” …au dat un tun de peste 350 milioane lei (3,5 miliarde lei vechi).”

    Greu mai este si cu lei astia vechi si noi… poate este vorba despre 35o mii RON…

  • Ce pret plateste domnul Rudeanu pentru toate numirile si toate interimatele lui? La ce suma se ridica aceste numiri in functie? Si domnul Rudeanu nu le plateste din buzunarul lui. E cel mai prost si slab pregatit director din cati au fost. Mereu au fost trepadusi si ligai pe langa el care sa-i faca treaba. Dar cu declararea luio ca informator al securitatii cum ramane? Si cum ramane la 65 pe fuctie publica, platit de la amaratul asta de buget. V-ati gasit cel mai jalnic si penal personaj sa va dea informatiile! Sau nu? La asta se pricepe domnul Rudeanu cel mai bine.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura