Dumitru Tâlvescu, scriitorul mereu tânăr

12 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat, în ziua de 9 mai 2019, un eveniment cultural deosebit dedicat scriitorului Dumitru Tâlvescu (foto dreapta) la împlinirea a 65 de ani. Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană i-a dăruit biobibliografia intitulată „Dumitru Tâlvescu, un nostalgic printre zile”.

Ne-a făcut o mare plăcere să-i urăm şi să-i cântăm „La mulţi ani!” împreună cu Corala „Sargeţia”, sub bagheta dirijorului Nicolae Icobescu, care pe parcursul evenimentului a susţinut şi un moment muzical.
În semn de preţuire şi recunoştinţă, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat scriitorului Dumitru Tâlvescu o Diplomă de Excelenţă pentru contribuţia valoroasă adusă literaturii şi culturii hunedorene.
Biobibliografia pe care am adus-o în atenţia publicului este dedicată aniversării celor 65 de ani ai scriitorului Dumitru Tâlvescu, prezenţă activă în viaţa literară hunedoreană, prieten al bibliotecii noastre şi nelipsit de la activităţile culturale pe care le organizăm.
Cu acest prilej, am avut plăcerea să-l avem în mijlocul nostru pe deputatul Ilie Toma, care a avut cuvinte calde, de apreciere, pentru evenimentul cultural organizat. Acesta l-a felicitat pe Dumitru Tâlvescu pentru frumoasa lui carieră literară şi a apreciat rolul deosebit pe care acesta îl joacă în viaţa culturală a judeţului Hunedoara.
Originar din oraşul Târgu Jiu, Dumitru Tâlvescu a fost atras de timpuriu de literatură şi încă din liceu, ca elev al prestigiosului Colegiu „Tudor Vladimirescu”, a început să scrie versuri şi proză în cadrul Cenaclului „Columna”. Consacrarea literară a venit târziu, în anii deplinei maturităţi, după ce a părăsit activitatea bancară pe care o avusese o viaţă.
Dumitru Tâlvescu a păşit cu dreptul pe scena literară hunedoreană. Încă de la debutul său editorial, cu volumul „Anul şi copiii lui”, iubitorii şi cunoscătorii de literatură şi-au dat seama că au în faţă cartea unui scriitor adevărat. Încă de atunci, Dumitru Tâlvescu a vădit un talent remarcabil, o sensibilitate impresionantă şi o capacitate de a conferi valoare fiecărui cuvânt. Au urmat poemele din volume ca „Stăpân peste iluzii”, „Observator nedumerit”, „Altfel, poemele”, „Evadarea din mecanic”, „Cornucopia”, „Prosperia” etc. Toate vădesc un talent din ce în ce mai viguros, o voce lirică tot mai personală, mai originală.
Dar poetul Dumitru Tâlvescu a demonstrat că nici domeniul epic, al prozei, nu-i este străin şi debutul în acest gen a fost strălucitor, romanul „Gisella”, apărut în 2011 şi reeditat în 2015, aducându-ne în faţă un prozator de mare respiraţie, cu un registru epic amplu, cu arta mânuirii acţiunii, cu personaje vii, autentice, bine conturate. Aceeaşi impresie a produs-o romanul „Carul cu aur”, roman cu o acţiune captivantă, dinamică, bine dozată.
De asemenea, a colaborat şi colaborează la importante reviste literare din ţară şi din străinătate (Canada, Elveţia, Macedonia, SUA). Meritele lui Dumitru Tâlvescu pe plan literar sunt incontestabile, iar această biobibliografie este, putem spune, documentul care legitimează întreaga sa activitate scriitoricească.
Seara s-a încheiat cu un minunat recital folcloric susţinut de îndrăgita artistă Mariana Anghel, care a încântat publicul cu frumoase cântece de pe Valea Streiului.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
UDMR se opune şi din Parlamentul European birocraţiei excesive

Reducerea birocraţiei şi continuarea procesului de descentralizare sunt două dintre cele mai importante obiective ale UDMR incluse şi în programul...

Fântâna arteziană de la Hunedoara a pornit

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, a inaugurat, joi, de Ziua Europei, una dintre cele mai mari investiţii din judeţul Hunedoara, „Pietonala“....

Accident provocat de un şofer băut

Un şofer de 53 de ani, care conducea un autoturism pe DN76, pe raza comunei Şoimuş, din direcţia Deva-Brad, a...

Închide