Comunitate

Dublă sărbătoare la UAMS Baia de Criș

Magdalena Șerban

Conducerea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş (UAMS) îi are în centrul atenției atât pe săr­bătoriții lunii august, cât și pe cei care poartă numele Preacuratei Fecioare Maria. Cu toții vor fi întâmpinați cu tort și multe bunătățuri.

An de an
„Adormirea Maicii Domnului e o sărbătoare creștină de suflet, pe care o vom marca așa cum se cuvine. Iar pentru că în august avem și persoane care au ziua de naștere, am contopit totul într-o singură acțiune festivă. Așa că le vom ura cele bune Elenei Betea, lui Nicolae Giulai, Sofiei Indrieș, Adrianei Mitea, dar și Marianei Dumitru, Mariei Herța, Mariei Jivan, lui Marian Roibu și Mariei Ioaneș. Micile bucurii rămân generatoare de mari emoții în cazul acestor suflete care nu se află în sânul celor dragi (de multe ori trăiesc cu frica sau chiar amintirea abandonului, dar, paradoxal, cu speranța unor mângâieri ale familiei), duc pe picioare diverse afecțiuni medicale și poartă pe umeri cea mai grea povară, cea a unui suflet rătăcit de casa natală. Îi în­ve­selim cum putem, cât ne permitem și mai cu seamă cât să le punem zâm­betul pe buze. Uneori, fericirea are un preț atât de mic sau poate fi chiar gratuită. Mulți ani buni, inimi calde. Mulți ani buni, dragi hunedoreni ”, a spus Diana Bulz (foto), managerul UAMS Baia de Criș.

Ce semnifică data de 15 august
Sărbătoarea ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiată de ceea ce romano-catolicii numesc Ridicarea la cer a Fericitei Fecioare Maria. În conformitate cu Sfânta Tradiție, Maica Domnului a murit, ca orice ființă omenească, „adormind”, deci nu în mod „voluntar” ca Fiul ei, ci prin necesitatea naturii ei umane muritoare care este indisolubil legată de stricăciunea acestei lumi. Apostolii au fost aduși în mod miraculos la acest eveniment și au fost cu toții prezenți, cu excepția Sfântului Apostol Toma, atunci când Maica Domnului a trecut din această viață. Apoi, ea a fost în­mor­mântată. Apostolul Toma a ajuns câteva zile mai târziu, dorind să o vadă, așa că i-a convins pe ceilalți să des­chidă mormântul. Atunci, cu toții au descoperit că trupul Ei nu mai era înă­untru. Acest moment este pentru noi pârga (primul rod) al învierii de obște a credincioșilor, care va avea loc după a doua venire a lui Hristos.