Comunitate

Avram Iancu vrea un nou record european

Înotătorul Avram Iancu a început, ieri dimineaţa, să înoate în Lacul Balaton, din Ungaria, pe care inten­ţio­nează să-l străbată de la un capăt la altul, pe o lungime de 75 de kilometri, şi să stabilească un nou record euro­pean la înotul de anduranţă.

În formă excepțională
Iancu a estimat că va traversa lacul în circa 48 de ore, ceea ce ar fi cu aproa­pe cinci ore mai mult decât actualul record european, de 43 de ore şi 15 minute.
„Domnul fie cu noi, pentru că numai El ne poate da putere într-o astfel de încercare! Vă iubesc, români!”, a spus Avram Iancu la momentul în care a început înotul în Lacul Balaton. Potrivit echipei care a transmis momentul plecă­rii sportivului, Avram Iancu este într-o formă excepţională, vremea este bună, iar temperatura apei are o va­loare de 24 de grade Celsius.
„Pe lângă cucerirea acestui lac im­portant din Europa, încerc să stabilesc un record referitor la cel mai lung înot, ca durată, în timp, de pe continent. (…) Recordul european, după acest cri­teriu, este de 43 de ore şi 15 minute, stabilit de Kevin Murphy, din Anglia, care a înotat chiar pe Lacul Balaton. Eu voi încerca să înot cu cel puţin cu un minut mai mult decât acel timp. Eu deţin recordul românesc în domeniu, cu 36 de ore şi 29 de minute, dar acum doresc să stabilesc un nou record european”, a declarat Avram Iancu, înainte de a pleca spre Ungaria.
Potrivit acestuia, faptul că Lacul Balaton este foarte întins, are efecte asupra înotului în ape libere, deoarece vântul poate duce la apariţia unor valuri mari. O altă problemă identificată este lipsa somnului pe durata celor aproape două zile de înot continuu, oboseala fiind resimţită de sportivi în special la primele ore ale dimineţii, când şi tem­peratura de afară scade la 18-20 de grade Celsius. Înotul este organizat de Serviciul de Salvamari ai Balatonului, care vor urmări respectarea condiţiilor impuse pentru omologarea înotului. Avram Iancu a mai încercat să par­curgă Lacul Balaton în iulie 2021, însă a fost nevoit să se oprească din cauza unei furtuni şi a valurilor mari care i-ar fi putut pune viaţa în pericol.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura