Comunitate

Dr. Adina Demian, medic primar pneumolog la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad: Prevenția e cel mai bun tratament

Magdalena Șerban

Pneumonia poate fi o complicație a virozelor respiratorii, așa că medicul pri­mar pneumolog Adina Demian, di­rec­tor medical al Sanatoriului de Pneumo­ftiziologie Brad atrage atenția că a început sezonul în care ar trebui să ne ferim pe cât putem de acestea, ape­lând la prevenție. Și să nu uităm că noua formă COVID, cea denumită Eris, a început să prindă teren, printre noi.

O linie subțire spre complicații
Potrivit specialiștilor, aproximativ două treimi din bolile respiratorii acute sunt cauzate de virusuri. Marea ma­jo­ri­tate a infecțiilor virale implică tractul res­pirator superior, afectarea tractului respirator inferior având loc doar la populația cu risc (copii, vârstnici, gravide, imunosupresați). În pneumonie, agenții patogeni ajung până la nivel alveolar unde determină infecție și inflamație. Prin urmare, tractul respirator inferior este constant afectat în pneumonie, spre deosebire de virozele obișnuite care sunt limitate la tractul respirator superior. Răceala, gripa sau alte viroze respiratorii pot avea o evoluție nefa­vorabilă spre pneumonie. „Virozele res­piratorii beneficiază de un tratament simp­tomatic (antalgice, antiin­fla­ma­toa­re nesteroidiene, mucolitice, deconges­tio­nante) și de susținere/adjuvant, care se poate realiza la domiciliu, spitalizarea fiind necesară în complicațiile severe. În unele cazuri există și vaccinuri specifice sau medicație antivirală. Pe de altă par­te, pneumonia bacteriană necesită in­ves­tigații mai complexe (radiografie tora­cică, rar CT) și tratament antibiotic (în ambulator sau spitalizare). Din pă­cate, asistăm și la reactivarea virusului specific COVID. Momentan, sanatoriul are alocate 5 paturi pentru cazurile de in­ternare (COVID confirmat, forme ușoa­re sau medii). Deocamdată, nu avem cazuri internate cu COVID, dar nu pu­tem estima evoluția virusului în co­mu­nitate și ce nevoi vor fi. (…) Unii pa­ci­enți care au trecut prin această boală în perioada pandemică au rămas cu fi­broze și urmează tratament, în conti­nua­re. Depinde de fiecare durata de vin­de­ca­re, depinde cât de avansată e fibroza. Normal, își revine cât să nu aibă nevoie de oxigen, însă nu e o regulă 100% că-și va reveni total. Deasta este esențială pre­venția. La noi, cadrele medicale poar­tă măști și sunt recomandate și celor care ne calcă pragul. (…) Oricum, nimeni nu vrea să mai treacă prin ce a fost atunci, în pandemie. Erau multe cazuri severe pe care nu am avut unde să le transferăm, toate secțiile de ATI fiind pline. Trebuia să facem noi pe ATI-iști. A fost vârful de încercare medicală. A fost foarte greu și sper ca lumea să se fe­reas­că, pe cât posibil, să contacteze noua formă”, a punctat medicul primar pneumolog Adina Demian, director medical al Sanatoriului de Pneumo­fti­ziologie Brad.

Rămân cele mai întâlnite afecțiuni pulmonare în rândul hunedorenilor
„Pe de altă parte, legat de bolile cro­nice cu care pacienții noștri se confruntă și se prezintă cel mai des, vorbim de bron­hopneumopatia cronică obstruc­tivă (BPOC), în primul rând. Este o boală cronică pulmonară progresivă, cauzată de expunerea îndelungată la noxe res­pi­ratorii (fum, gaze de ardere) și care se manifestă prin oboseală la efort (disp­nee) și tuse persistentă. Apoi, urmează astmul bronșic ce constituie o afecțiune cronică cu un caracter inflamator, în care căile respiratorii se îngustează, pro­du­cându-se concomitent aglomerări de mucus. Asmul poate face respirația di­fi­cilă și poate declanșa episoade de tuse și o respirație șuierătoare. Și nu în ultimul rând e tuberculoza pulmonară, pro­vo­cată de o bacterie. E contagioasă, poate afecta nu doar plămânii, ci și alte organe ale corpului. În prezent, boala este vinde­ca­bilă, însă este important să fie des­co­perită la timp și tratată, având potențial mare de deces. În România, tuberculoza este considerată o problemă de să­nă­tate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite”, a mai transmis medicul. Conform Organizației Mondiale a Să­nă­tății, anual, o treime din populația glo­bu­lui este infectată, estimarea fiind de cir­ca 49 de noi îmbolnăviri și 7 decese la fie­care oră. În România, tuberculoza este clasificată ca fiind cea mai frec­ven­tă boală infecțioasă cu potențial letal.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura