Dr. Adina Demian, medic primar pneumolog la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad: Prevenția e cel mai bun tratament
Magdalena Șerban
Pneumonia poate fi o complicație a virozelor respiratorii, așa că medicul primar pneumolog Adina Demian, director medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad atrage atenția că a început sezonul în care ar trebui să ne ferim pe cât putem de acestea, apelând la prevenție. Și să nu uităm că noua formă COVID, cea denumită Eris, a început să prindă teren, printre noi.
O linie subțire spre complicații
Potrivit specialiștilor, aproximativ două treimi din bolile respiratorii acute sunt cauzate de virusuri. Marea majoritate a infecțiilor virale implică tractul respirator superior, afectarea tractului respirator inferior având loc doar la populația cu risc (copii, vârstnici, gravide, imunosupresați). În pneumonie, agenții patogeni ajung până la nivel alveolar unde determină infecție și inflamație. Prin urmare, tractul respirator inferior este constant afectat în pneumonie, spre deosebire de virozele obișnuite care sunt limitate la tractul respirator superior. Răceala, gripa sau alte viroze respiratorii pot avea o evoluție nefavorabilă spre pneumonie. „Virozele respiratorii beneficiază de un tratament simptomatic (antalgice, antiinflamatoare nesteroidiene, mucolitice, decongestionante) și de susținere/adjuvant, care se poate realiza la domiciliu, spitalizarea fiind necesară în complicațiile severe. În unele cazuri există și vaccinuri specifice sau medicație antivirală. Pe de altă parte, pneumonia bacteriană necesită investigații mai complexe (radiografie toracică, rar CT) și tratament antibiotic (în ambulator sau spitalizare). Din păcate, asistăm și la reactivarea virusului specific COVID. Momentan, sanatoriul are alocate 5 paturi pentru cazurile de internare (COVID confirmat, forme ușoare sau medii). Deocamdată, nu avem cazuri internate cu COVID, dar nu putem estima evoluția virusului în comunitate și ce nevoi vor fi. (…) Unii pacienți care au trecut prin această boală în perioada pandemică au rămas cu fibroze și urmează tratament, în continuare. Depinde de fiecare durata de vindecare, depinde cât de avansată e fibroza. Normal, își revine cât să nu aibă nevoie de oxigen, însă nu e o regulă 100% că-și va reveni total. Deasta este esențială prevenția. La noi, cadrele medicale poartă măști și sunt recomandate și celor care ne calcă pragul. (…) Oricum, nimeni nu vrea să mai treacă prin ce a fost atunci, în pandemie. Erau multe cazuri severe pe care nu am avut unde să le transferăm, toate secțiile de ATI fiind pline. Trebuia să facem noi pe ATI-iști. A fost vârful de încercare medicală. A fost foarte greu și sper ca lumea să se ferească, pe cât posibil, să contacteze noua formă”, a punctat medicul primar pneumolog Adina Demian, director medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.
Rămân cele mai întâlnite afecțiuni pulmonare în rândul hunedorenilor
„Pe de altă parte, legat de bolile cronice cu care pacienții noștri se confruntă și se prezintă cel mai des, vorbim de bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), în primul rând. Este o boală cronică pulmonară progresivă, cauzată de expunerea îndelungată la noxe respiratorii (fum, gaze de ardere) și care se manifestă prin oboseală la efort (dispnee) și tuse persistentă. Apoi, urmează astmul bronșic ce constituie o afecțiune cronică cu un caracter inflamator, în care căile respiratorii se îngustează, producându-se concomitent aglomerări de mucus. Asmul poate face respirația dificilă și poate declanșa episoade de tuse și o respirație șuierătoare. Și nu în ultimul rând e tuberculoza pulmonară, provocată de o bacterie. E contagioasă, poate afecta nu doar plămânii, ci și alte organe ale corpului. În prezent, boala este vindecabilă, însă este important să fie descoperită la timp și tratată, având potențial mare de deces. În România, tuberculoza este considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite”, a mai transmis medicul. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual, o treime din populația globului este infectată, estimarea fiind de circa 49 de noi îmbolnăviri și 7 decese la fiecare oră. În România, tuberculoza este clasificată ca fiind cea mai frecventă boală infecțioasă cu potențial letal.