Doi jandarmi hunedoreni, condamnați pentru că au bătut un bărbat din Deva

Jandarmii au fost acuzați de cel agresat că i-ar fi lovit și un cățel de talie mică, lovitura fiind atât de puternică încât animalul nu mai avea vreo șansă de a trăi și a trebuit eutanasiat. Militarii au fost puși sub acuzare și judecați de Tribunalul Militar Timiș.

Provocați
Cei doi jandarmi, unul din Costești, iar celălalt din Cristur, ambii angajați ai IJJ Hunedoara, au fost provocați constant de către bărbat, lucru dovedit în fața instan­ței militare, însă acest lucru nu le dădea dreptul să recurgă la agresiune. Totul s-a petrecut la finele lunii iulie a anului trecut, când cei doi jandarmi ai IJJ Hunedoara erau de serviciu în patrula auto. În timpul misiunii de patrulare l-au văzut pe devean și l-au legitimat. O oră mai târziu au fost direcționați către lo­cația unde era victima, pentru că se fă­cuse o reclamație privind tulburarea liniştii publice. Ajunși la fața locului, cei doi jandarmi au reușit să-i tempereze pe scandalagii, inclusiv pe bărbatul pe care aveau să-l agreseze.
„În aceeaşi dată, în jurul orei 23.55, dis­pe­cerul Poliţiei municipiului Deva, tot în urma unui apel la serviciul special 112, prin care era reclamată tulburarea gravă a liniştii publice prin altercaţii generate pe fondul consumului de alcool, a ghidat echipa de intervenţie a I.J.J. Hunedoara pentru a interveni în vederea restabilirii ordinii şi liniştii publice. Militarii jandarmi s-au deplasat operativ la faţa locului, unde au fost întâmpinaţi de un grup de ce­tăţeni foarte vocali şi aflaţi în stare de ebrietate. Din grup s-a desprins (n.r.- vict­ima), care s-a îndreptat către jan­darmi, a adoptat o atitudine extrem de agre­sivă, le-a adresat injurii şi ame­nin­ţări pre­tin­zând că aceştia ar avea ceva per­so­nal cu el. Folosind un limbaj jig­ni­tor, le-a cerut să plece pentru că vrea să che­fu­ias­că până dimineaţa. Militarii au înc­er­cat să co­mu­nice cu acesta, însă de­mer­sul a rămas fără finalitate, con­text în care au hotărât extragerea per­soa­nei vătă­mate din grup, acesta fiind elementul prin­cipal per­tur­bator care-i incita şi pro­vo­ca pe ceilalţi, existând ris­cul unei escala­dări a situaţiei. Acesta a fost imobilizat, încătuşat şi transportat la autospecială, iar ulterior condus la se­diul Poliţiei municipiului Deva”; se arată în dosarul respectiv.

Au răbufnit
În loc să urmeze procedurile, jan­dar­mii au cedat nervos și în timp ce era in­trodusă sediul Poliției, persoanei vătă­mate i-au fost aplicate mai multe lovituri cu pumnul la nivelul trunchiului de către cei doi inculpaţi militari jandarmi ce-l flan­cau. De asemenea, în seara respec­tivă, unul dintre cei doi câini de talie mică ce aparţineau persoanei vătămate a suferit lovituri incompatibile cu viaţa, iar ulterior a fost eutanasiat. ”Moartea câi­nelui persoanei vătămate s-a produs cu certitudine urmare unei violențe fizice exercitate asupra sa în timpul inci­den­te­lor din acea noapte, așa cum a reținut și procurorul de caz prin rechizitoriu. Chiar dacă nu pot indica dincolo de orice dubiu care dintre militarii jandarmi au lovit câinele persoanei vătămate, pot constitui indicii puternice și chiar veri­tabile probe că o asemenea faptă a avut loc”, se mai arată în dosar. Tribunalul Militar Timiș i-a condamnat pe cei doi angajați ai IJJ Hunedoara la pedeapsa de 9.000 lei amendă penală, repre­zen­tând echivalentul a 180 zile-amendă, pen­tru săvârşirea infracţiunii de purtare abu­zivă. Instanța a mai dispus amâ­na­rea aplicării pedepselor cu amenda pe­nală stabilite în sarcina celor doi in­cul­pați pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a sen­tinței. (M.Gânju)