Comunitate

Dobra și-a asigurat ziua de mâine

Magdalena Șerban

Cine nu se gândește să se pre­gă­tească pentru timpurile noi poate spune că a pierdut trenul. Așa că primarii fără viziune riscă să-și lase în urmă comunitățile, în ciuda faptului că lumea este într-o continuă dez­vol­tare. La Dobra, viitorul e verde, iar învățatul poate fi interactiv și plăcut, datorită unor investiții care sunt în derulare.

În curând, date în circuit
„Prin Administrația Fondului pentru Mediu, am obținut fonduri (377.000 de lei) pentru două stații de încărcare electrică cu câte două puncte fiecare, pentru încărcare lentă, respectiv ra­pidă. Vor fi realizate în satul principal. Am semnat contractul de finanțare și urmează achiziția, apoi execuția. În câteva luni vom fi gata cu im­ple­men­tarea. Spun asta, deoarece avem niște termene legale de respectat și urmăm procedura. Cert este că ne pregătim pentru vremuri noi. Chiar dacă mo­men­tan, la nivel local există proprietari de autoturisme hibrid și clasice, tran­ziția către astfel de mijloace de trans­port, electrice, a început deja pe plan internațional și național. Costurile cu un astfel de vehicul sunt mai reduse decât cele cu alimentarea clasică. Mai vin în completare scutirea de impozit și faptul că nu poluează, prin lipsa emi­siilor de carbon. Și ne gândim să ofe­rim infrastructură și celor care se află în tranzit sau ajung în zonă, în calitate de vizitatori”, a transmis Ovidiu Pădurean (foto), primarul din Dobra. Edilul a mai subliniat că nu există cotă de cofinanțare de la bugetul local, proiectul fiind finanțat 100 la sută de Ministerul Mediului.

Școlile, pregătite pentru era digitală
Legat de sistemul de învățământ local, administrația publică din Dobra consideră că rămâne o prioritate care va dicta succesul de mâine. Tocmai de aceea va beneficia de modernizări me­nite să sporească atât calitatea actului educațional, cât și confortul ele­vilor și al cadrelor didactice. ,,Prin Planul Național de Redresare și Rezi­liență (PNRR) avem câștigat un pro­gram ce prevede dotarea școlilor pri­mare din satele Lăpușnic, Roșcani, Mihăiești și a celei gimnaziale din Dobra. Sunt incluse de la elemente de tip smart (de exemplu table interactive, laptop-uri, Laborator IT ultradotat, sisteme de sunet, etc) și până la bănci, scaune și alte echipamente, iar la Dobra am optat și pentru un cabinet psiho-pedagogic, precum și pentru dotarea sălii de sport. Am făcut achizițiile directe pentru o parte din ele (ce nu e sistem IT sau digital), iar pentru restul urmează pro­cedura de licitație. Așa că la momentul de față, suntem în desfășurare cu acest proiect în valoare de peste 1 milion de lei. Este fără cofinanțare și acesta. Cert este că unele elemente au fost deja livrate. Recepția le-o vom face după ce vor fi aduse toate. Vom forma o comisie și apoi le vom împărți pe fiecare unitate școlară, conform ce­rințelor în materie de dotare”, a mai adăugat primarul.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura