ComunitateFlash

Directoarea economică de la DSP Hunedoara spune lucrurilor pe nume. „Şi la noi în judeţ se putea întâmpla o nenorocire ca la Timişoara”

Sorina Popa

Nenorocirea de la Timişoara a adus în actualitate nerespectarea legii în ţara asta. Este vorba de cursurile de igienă care sunt obligatorii pentru multe firme, inclusiv pentru cele care prestează servicii de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Se ştie că patronul de la Timişoara a achiziţionat substanţa cu care s-a făcut deratizarea de pe piaţa neagră. Mai grav, de patru ani, firma sa nu a fost verificată nici măcar o singură dată de autorităţile locale.

Cursuri fictive
Lumea trebuie să ştie însă că o situaţie extrem de gravă se perpetuează în toată ţara. Despre ce este vorba? Firme controlate de oameni din sistemul direcţiilor de sănătate publică au produs acest haos, care după cum se vede, a dus şi mai poate duce la nenorociri. Oameni care lucrează în sistemul de sănătate, controlează din spate firme care cică organizează cursurile de igienă, dar cursurile nu le fac decât pe hârtie. Mai exact, diplomele se dau ilegal, deoarece cursurile nu sunt făcute de angajaţi, deşi este obligatoriu ca aceştia să cunoască reguli minime de igienă. Unde duc toate acestea? Cursanţii nu învaţă nimic, cetăţenii riscă să ia vreo bacterie prin spitale, din cauză că nu se face dezinfectare, curăţenie, la restaurant riscăm să ne îmbolnăvim, în hoteluri la fel, la saloanele de manichiură, pedichiură, mai rău. În schimb, oamenii sistemului au făcut averi pe vieţile noastre. Culmea este că ministerul de resort nu mişcă un deget, iar societăţile îmbogăţiţilor pe seama vieţilor românilor continuă să funcţioneze.

Aviz de la Direcţia de Sănătate Publică
Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, prin efortul directoarei economice Monica Cînda (foto), este singura direcţie din ţară care organizează aceste cursuri de igienă. Adică cursurile sunt pe bune, aşa cum ar trebui făcute în întreaga ţară.
„Firmele care au activitatea de deratizare, aşa cum este cea din Timişoara, cu cazul groaznic din aceste zile, au nevoie de un aviz de la Direcţia de Sănătate Publică, de asistenţă de specialitate. Iar salariaţii au obligaţia să urmeze cursurile de igienă. De ce? La aceste cursuri învaţă cum se face dozajul, cu ce substanţe, pe ce suprafeţe, la cât timp se repetă acţiunea. Sunt lucruri prevăzute de lege, e nevoie doar de respectarea lor. Noi, la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, organizăm asemenea cursuri, cu oameni de specialitate, profesionişti, iar firmele au numai de câştigat. Şi aşa, toată lumea este în regulă, nu e nevoie să moară oameni pentru ca autorităţile să-şi facă datoria. Cei care au firme şi nu fac cursuri de igienă, dau doar diploma contra unor sume importante, au făcut să se ajungă să se producă asemenea nenorociri. Cine are interesul să-i îmbogăţească pe unii cu preţul vieţii unor oameni nevinovaţi? Şi în judeţul nostru sunt societăţi de acest gen. La nivelul judeţului Hunedoara, doar două societăţi din cinci procedează corect, adică cursurile de igienă se realizează efectiv şi examenele se dau cu comisia de la DSP. În cazul celorlalte trei firme, nu se cunoaşte în ce locaţii şi dacă se organizează cursurile, iar examenele de absolvire nu se dau cu comisia DSP. Eu le transmit patronilor care au angajaţi care trebuie să facă aceste cursuri de igienă să nu rişte, să le facă pe bune“, a declarat Monica Cînda, directorul economic al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura