Editorial

Din ciclul „Tâmpeniile guvernului portocaliu“: Desfiinţarea spitalului din Haţeg

Chiar dacă unii îl consideră prea dur, supratitlul acestui comentariu mi s-a părut cel mai potrivit pentru toate gafele şi prostiile pe care le-a făcut actualul guvern de când se află la cârma ţării. Şi sunt numeroase, n-are rost să le amintesc aici, deoarece ele sunt cunoscute de cititori. Mă voi referi doar la ultima tâmpenie pe care este pe cale să o pună în operă Guvernul Boc: desfiinţarea a 182 de unităţi sanitare – spitale, sanatorii, clinici, unele urmând a fi transformate în secţii exterioare ale unor spitale mai mari, iar altele în cămine pentru bătrâni.
Aparent, dacă ne luăm după declaraţiile guvernanţilor, ai putea crede că măsura este necesară şi salutară. Este vorba, susţin cei din guvern, prin vocea ministrului Sănătăţii, de acele unităţi sanitare care nu se pot susţine din punct de vedere financiar şi care nici nu-şi justifică eficienţa din punct de vedere medical. Mai exact, după datele făcute publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în situaţia amintită s-ar afla 182 de unităţi sanitare cu paturi, dintre care 111 urmează să fie transformate în secţii exterioare, iar 71 în cămine de bătrâni. În ce priveşte căminele de bătrâni, guvernanţii susţin că este vorba de un program de interes naţional – intitulat „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice“ – iniţiat de stat, fără implicarea autorităţilor locale şi a ONG-urilor, şi finanţat în totalitate din bugetul de stat, care urmează să fie finalizat până la finele anului 2013.
Foarte frumos şi promiţător arată acest proiect, din punct de vedere teoretic. Dar ştiţi cum vine vorba, teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Şi, ca să dovedim că această ultimă găselniţă a guvernului portocaliu, denumită reorganizarea sistemului sanitar, este o mare prostie, vom da doar exemplul spitalului din Haţeg, care este propus să devină cămin de bătrâni. Nu este vorba aici de patriotism local, nu este vorba nici de a-i cânta în strună primarului Nicolae Timiş sau preşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Ioan Moloţ, care susţin că spitalul din Haţeg nu poate fi desfiinţat din motive absolut obiective. Trecem şi peste faptul că acest spital asigură asistenţa sanitară întregii populaţii din Ţara Haţegului şi nu numai, că este unul din cele mai bine dotate din punct de vedere al aparaturii medicale, că are secţiile necesare unui spital general, cu medici primari şi specialişti de primă mână, că numai în anul trecut, în acest spital au fost trataţi peste 50.000 de pacienţi. Dar nu putem trece peste marea tâmpenie ca respectivul spital să fie transformat în cămin de bătrâni.
Pentru orice om care ştie cât de cât ce condiţii trebuie să îndeplinească, cum trebuie să arate, unde trebuie situat un cămin de bătrâni, este clar că nu în ditamai clădirea cu şapte etaje, aflată în centru oraşului. Mai mult, aceste cămine destinate persoanelor vârstnice nu este deloc indicat să găzduiască mai mult de 30-40 de locatari, nu câteva sute de persoane în cazul de faţă. De regulă, ele funcţionează în zone mai retrase, liniştite şi nu este deloc recomandat să aibă mai mult de un etaj. Şi ar mai fi multe de spus despre cum trebuie să fie aceste cămine destinate persoanelor vârstnice. Aşa că, oricum ai lua-o, spitalul din Haţeg nu îndeplineşte nici un criteriu pentru a fi transformat în azil de bătrâni. Iar cine a decis acest lucru ori habar n-are ce înseamnă un cămin de bătrâni, ori este rău intenţionat.

4 comentarii la „Din ciclul „Tâmpeniile guvernului portocaliu“: Desfiinţarea spitalului din Haţeg

  • De ce?Pentru ca asa suportam noi cei cinstiti(din care nu face parte clanul Timis)pe cei ce ne mint si se imbogatesc pe zi ce trece tot mai mult si nerusinos.Acum are Spit. Hateg bani!!Dar miliardele din 2009 unde sunt?Sau ies acum,ca sa-si salveze rudele si prietenii angajati la spital.Asa se explica de ce si-a schimbat optiunea.Atunci se facea vorbire de „camin(AZIL)de lux”,nu?Acum vreti spital!Si eu vreau,dar condus de oameni corecti!

  • Domnule Mircea Lepadatu daca ati fi bine informat si bine intentionat
    a-ti sti ca desfintarea Spitalului din Hateg nu este o tampenie a guvernului portocaliu ci o stire mai veche de aprox doi ani care circula prin Hateg si care este o dorinta a primarului Timis si a clientelei lui.Ceva s-a intamplat dupa controlul de anul trecut al ministerului cand au fost semnalate nereguli economice grave atribuite fratelui primarului care era director economic si primarului ,care au fost musamalizate odata cu intrarea Deputatului Timis Ioan in PDL.Se pare ca guvernantii ii satisfac acum dorinta Primarului!Doar ca el acum vrea sa mentina Spitalul ,dupa ce Molot a afirmat ca e gata sa preia spitalul prin comasare cu Spitalul de urgenta Deva pentru a-l salva.De ce ? Simplu! Clientela lui politica e angajata in spital iar odata cu trecerea la consiliul judetean s-ar scimba situatia dupa afronturile aduse presedintelui consiliului judetean!

  • Pe cand un articol sau chiar un ciclu”Din tampeniile opozitiei ros-albastre”?Ea cu ce ajuta Romania?Credeti ca sunt mai buni,vor fi mai buni cei din PSD,PNL,etc.?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura