Deputatul PNL Vetuţa Stănescu: Dezvoltăm comunitățile cu ajutorul rețelelor de gaze naturale
Comunitățile rurale se depopulează, dar acest proces are acum șansa reală să fie stopat. Avem posibilitatea de a dezvolta și stimula zonele rurale, astfel încât oamenii să nu-și mai părăsească gospodăriile, creându-le premisele unui trai mai bun acolo, în vatra satului, la ei acasă. Iar acest lucru este posibil cu fondurile alocate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, dar și cu fonduri europene, prin POIM.
Potrivit unor studii de dată recentă, în acest moment doar 35% din gospodăriile din România sunt racordate la reţeaua de gaze și preponderent în mediul urban.
Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, derulat de Guvernul condus de Nicolae Ciucă, asigură finanțarea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de gaze naturale. Sunt 1,7 miliarde de euro pe care comunitățile locale le au la dispoziție, iar programul permite finanțarea înființării de noi sisteme de distribuție de gaze naturale, extinderea acestora, precum și modernizarea, prin transformarea celor existente în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale. Aproape 200.000 de familii vor fi racordate la rețeaua de gaze, iar în această importantă componentă a programului își pun speranțele mai ales locuitorii din zonele rurale.
O altă componentă financiară, la fel de importantă, o reprezintă fondurile europene alocate în acest sens prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), care se află la cea de a doua sesiune a apelului Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”. Au fost selectate pentru finanțare primele 15 proiecte cu cel mai mare punctaj. Mă bucură nespus informația că patru dintre cele 15 proiecte aprobate spre finanțare sunt ale unor comunități locale din județul Hunedoara, majoritatea comunități rurale.
Este vorba despre localitățile Criscior, Ilia și Dobra – Comuna Criscior, lider de proiect; Municipiul Brad; Baru, Sântămăria Orlea și Sălașu de Sus – Comuna Baru, lider de proiect; Baia de Criș, Vața de Jos și Ribița – Comuna Baia de Criș lider de proiect. Valoarea cumulată a investițiilor pentru județul Hunedoara se cifrează la 371.871.429,51 lei, din care bugetul total eligibil de la UE este de 259.274.637,18 lei. Vestea îmbucurătoare este că în această sesiune au fost propuse proiecte complexe, care deservesc mai multe localități și, ca atare, au în vedere un număr mai mare de beneficiari finali.
Așa cum am precizat de fiecare dată, este cu adevărat important ca reprezentanţii administraţiilor locale să scrie și să depună proiecte, să investească eficient sumele primite şi să acceseze cu încredere fondurile europene sau cele guvernamentale, astfel încât să putem să vorbim despre o dezvoltare sustenabilă, pe termen lung, a comunităților locale.
România are nevoie de investiţii în domenii esenţiale, iar unul dintre acestea se referă chiar la extinderea rețelelor de gaze, inclusiv în mediul rural. Este foarte important ca oamenii să găsească acasă condiții mai bune de trai, iar satele noastre să nu se mai depopuleze.
M-am implicat și mă voi implica în continuare în dezvoltarea comunităților locale, rurale sau urbane, iar reprezentanții administrațiilor publice locale vor găsi mereu în mine un sprijin și un partener de încredere.
Aveți tupeu grupa mare!
Problema nr1 este prețul!Cum faceți voi prețul cu 80%gaz romanesc?
Nu va e rușine?