Devenii racordaţi la sistemul centralizat nu vor plăti mai mult pentru energia termică

25 februarie 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Adriana Năstase

Aleşii locali de la Deva vor trebui să se exprime, joi, 28 februarie 2019, în legătură cu un proiect de hotărâre privind aprobarea de principiu a tarifului energiei termice în municipiul Deva.

Vestea bună este că devenii nu vor plăti mai mult pentru căldură şi apă caldă. Evident, este vorba despre cei cu apartamente racordate la sistemul termic centralizat, la care sunt branşate 4.400 de apartamente şi 200 de agenţi economici. În schimb, Primăria Deva va suporta o creştere a subvenţiei pe Gigacalorie, astfel ca locuitorii să nu fie nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat primăriei aprobarea de principiu a tarifului de distribuţie a energiei termice în municipiul Deva de 131,04 lei/Gcal, exclusiv TVA. În prezent, tariful de distribuţie a energiei termice este 82,11 lei, inclusiv TVA, conform HCL nr. 511/2018. Subvenţia pentru energia termică plătită de Primăria municipiului Deva iarna trecută (octombrie 2018 – aprilie 2019) a fost de 1.292.431 de lei. Începând din decembrie 2018, nivelul subvenţiei acordată din bugetul general al municipiului Deva este 100,82 lei/Gcal (inclusiv TVA), conform Hotărârii Consiliului Local nr. 511/2018 (până în decembrie 2018, nivelul subvenţiei a fost 64,99 lei/Gcal, inclusiv TVA).

Subvenţia se acordă doar populaţiei, nu persoanelor juridice.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Neutru spune:

  1~ Este o majorare cam abrupta a tarifului de distributie a energiei termice si mai ales a subventiei acordata de primarie.
  Subventia acordata de primarie creste cu 55,13 % !!
  2~ care e pretul de productie/Gcal ? Prezentarea insuficienta si/sau amestecata a costurilor sau preturilor (pe Kwh si per Gcal) este de natura sa bage in ceatza adevarul !
  3~ A vorbi UNEORI numai de pretul de productie iar ALTEORI numai de pretul de distributie este o metoda de zapacire a populatiei interesate de serviciile de termoficare si de ascundere a adevarului ! In realitate cele doua preturi se cumuleaza si totul cade in seama locuitorilor arondati la incalzirea centrala. La un moment dat Primaria o sa “ne informeze” ca nu va mai putea plati subventia pentru energia termica ceea ce va conduce la impovararea polulatiei cu un pret al energiei termice TOTAL DE NEACCEPTAT.
  4~ Solicitarea Termocentralei Mintia de crestere SUBSTANTIALA a pretului energiei termice este rezultatul (si) al demersurilor Sindicatului din Termoficare de a mentine /creste avantajele dobandite cu metode “proletare” chiar si in conditiile in care Termocentrala Mintia pare sa-si fi epuizat capacitatea tehnica si economica de a servi populatia Devei la un nivel acceptabil. Pozitia de monopol pe piata locala ii da posibilitatea Termocentralei SA DICTEZE in relatia cu beneficiarii/locuitorii Devei.
  5~ Ce au de spus Sindicatul Termoficare si conducerea Termocentralei ?
  Nu cumva sindicalistii Termoficare si conducerea Termocentralei (adica “ai nostri”, fiindca toti sunt locuitori ai Devei) isi bat joc de co-locuitorii Devei ?
  6~ Mai stim insa ca salariatii Termocentralei Mintia sunt preocupati si de solutia alternativa care se contureaza privind posibila constructie a unei Termocentrala pe gaz de catre Romgaz, dar stim si ca Termocentrala Mintia functioneaza (si) pe gaz, asa incat ne intrebam : cine si cu ce argumente va decide renuntarea la functionarea pe carbune si/sau trecerea in totalitate pe gaz ?
  Din punctul nostru de vedere, nu se poate decide nici o varianta inainte de elaborarea unui studiu privind conditiile de functionare a viitoarei Termocentrale si, mai ales, costul producerii energiei electrice, respectiv termice, si la final Pretul de livrare (mai ales)
  al energiei termice COMPARATIV cu pretul de productie, respectiv de livrare a energiei termice si a celei electrice !
  7~ Cine ne lamureste ce va urma ? Consiliul Judetean, Ministerul Energiei, Guvernul, ANRE ?

 2. Neutru spune:

  (completare pct.6 din comentariul anterior)****
  ….studiu COMPARATIV intre costurile de productie/ preturile livrare din Dec.2018 si costurile si preturile corespunzatoare din noua varianta, proiectate de ROMGAZ !

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Alte cazuri de violenţă în familie

O hunedoreancă de 33 de ani a ajuns la spital după ce a fost bătută cu pumnii de soţul ei....

Trei şoferi sunt cercetaţi penal

Doi şoferi sunt cercetaţi penal pentru că au fost prinşi băuţi la volan, iar al treilea, pentru că nu avea permis....

Poliţiştii hunedoreni în alertă, după jaful de la o casă de schimb valutar

Un recidivist a comis un jaf la o casă de schimb valutar din localitatea Bumbeşti Jiu, .n apropiere de Petroşani. Poliţiştii...

Închide