Deputatul Sorin Marica susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin

6 ianuarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Mai mulţi parlamentari cer reintroducerea celor două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, legea actuală bazându-se pe desemnarea câştigătorului pe principiul celui mai mare număr de voturi obţinute, chiar dacă acesta este sub pragul de 50 la sută.

Proiectul prevede ca în turul doi să se califice doar candidaţii de pe primele două poziţii, cu excepţia situaţiei în care unul dintre ei a obţinut deja 50 la sută plus unu dintre voturi.
„Din punctul meu de vedere, în acest mod s-ar dobândi legitimitatea democratică. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost modificată în anul 2012, iar pe vremea când am condus comuna Sălaşu de Sus am prins ambele variante de alegeri. Spre bucuria mea, mereu am obţinut procentaj foarte bun, indiferent de formula de vot. Alegerea primarului din două tururi înseamnă şi o responsabilitate mai mare pentru acesta, dar şi oglindirea voinţei electoratului. Dau un exemplu. O comună cu 11 sate. Diferenţa dintre rezultatele aferente unei localităţi faţă de cealaltă, aflată la doar doi-trei kilometri distanţă, era prea mare. Mă tot întrebam de ce. Mi s-a confirmat (şi nu vreau să supăr pe nimeni) că fiecare îşi face calcule. Trage apă într-o zonă, toarnă asfalt în alta, mai pune nişte termopane etc, asigurându-şi simpatia votanţilor în funcţie de necesităţile lor. La ţară, ajutoarele sociale încă funcţionează şi lista continuă. În altă ordine de idei, prin aplicarea celor două tururi au o şansă şi partidele mici, astfel de formaţiuni neavând posibilitatea să intre într-o competiţie justă“, a afirmat Sorin Marica (foto), deputat de Hunedoara, membru al PRO România.
Parlamentarul a mai precizat că va vota pentru propunerea legislativă, fiind necesare modificări ale legislaţiei în domeniul administrativ.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Slujba de Bobotează de pe Muntele Straja

Turiştii care au luat parte ieri, luni la slujba de Bobotează, desfăşurată la schitul din Staţiunea Straja, au primit aghiazmă...

Rănit grav după ce a intrat într-un cap de pod

Un tânăr de 25 de ani, din judeţul Timiş, a ajuns la spital cu răni grave după ce maşina la...

I-a golit magazia de scule

Un haţegan de 20 de ani este autorul unei spargeri, efectuate chiar în a treia zi a anului.

Închide