Deputatul PNL Lucian Heiuş: Vizita preşedintelui Iohannis în SUA aduce beneficii concrete pentru România

25 august 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Deputatul PNL de Hunedoara, Lucian Heiuş (medalion), a declarat, ieri, că vizita preşedintelui Iohannis în SUA a fost un real succes şi că aceasta ne va aduce peste 10 miliarde de dolari, investiţii în România.
”Se văd déja efectele concrete”
”Vizita preşedintelui României, Klaus Iohannis, la Casa Albă se poate spune că a fost una istorică pentru că a înregistrat mai multe premiere decât orice altă întâlnire a unui preşedinte român cu preşedintele Statelor Unite atât în domeniul economic, cât şi în ceea ce priveşte politica de apărare sau cea energetică. În ceea ce priveşte cooperare economică, efectele concrete ale vizitei se văd deja în condiţiile în care companiile americane analizează deja potenţiale investiţii în noi proiecte din România în valoare de peste 10 miliarde de dolari, potrivit Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), o organizaţie non-profit cu sediul la Washington ce reprezintă companii din topul global Fortune 500 care fac afaceri în România şi care recomandă preşedintelui SUA să sprijine candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi aderarea la programul Visa Waiver.Ca premiere putem enumera că este pentru prima dată când un preşedinte al României este primit la Casa Albă, de omologul său, de două ori într-un singur mandat.
Este pentru prima dată şi când un preşedinte al SUA şi un şef de stat român semnează o declaraţie comună, ceea ce demonstrează consolidarea Parteneriatului Strategic şi faptul că relaţiile dintre cele două state au avansat la un nivel fără precedent”.
Un gest de sprijin
”Ceea ce a relevat această vizită este că preşedintele Klaus Iohannis a demonstrat că se află într-o ligă superioară faţă de ceilalţi politicienii români, iar prin comparaţie, premierul Viorica Dăncilă şi membrii guvernului său nu sunt primiţi în nici o cancelarie occidentală, guvernul actual provocând prejudicii imense credibilităţii şi imaginii externe a României. Putem spune încă o dată că de mai mulţi ani, practic, preşedintele Iohannis este singurul actor politic cu credibilitate în lumea civilizată. De subliniat este că vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA aduce beneficii concrete pentru România – prin consolidarea la un nivel nou a parteneriatului strategic, pe zona de securitate, dar şi pe cea economică.
De altfel, este pentru prima oară când discuţiile în cadrul acestui parteneriat vizează mai multe teme, dincolo de domeniul apărării: energie, relaţii comerciale şi eliminarea vizelor pentru cetăţenii români.
Astfel, independenţa energetică are legătură directă şi cu securitatea ţării, sensul acestor decizii fiind asigurarea unei protecţii crescute pentru cetăţenii români, în timp ce mai mulţi militari americani în România înseamnă tot protecţie pentru români, într-un context dificil, plin de ameninţări, care se schimbă constant”, susţine liderul liberalilor hunedoreni.
”Nu pot să nu remarc că pentru România este foarte important anunţul făcut de preşedintele Donald Trump privind susţinerea în faţa Congresului a cauzei ţării noastre în ceea ce priveşte vizele şi din nou este o premieră pentru că este pentru prima dată când un preşedinte român obţine un asemenea gest de sprijin de la un preşedinte american.
În ceea ce priveşte eliminarea regimului de vize, procesul este total controlat de Congres, nu de preşedinte, iar tot ce poate face preşedintele este să sprijine clar România, ceea ce s-a obţinut acum.
Un mesaj ferm a fost transmis de preşedintele Trump chiar înainte de alegeri, un mesaj de continuitate şi de construcţie pe fundamentele consolidate deja în timpul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. De aceea este foarte important că preşedintele Trump a afirmat că preşedintele Iohannis poate rezolva problema corupţiei în România şi că “s-au făcut paşi mari în această direcţie”. De fapt, Statele Unite recunosc performanţa lui Iohannis în apărarea statului de drept în România, un subiect crucial din perspectiva administraţiei americane, văzut ca un criteriu fundamental pentru avansarea relaţiilor pe dimensiunile sale economice. Şi aici trebuie evidenţiat că preşedintele Klaus Iohannis a fost principalul apărător al statului de drept în faţa asaltului PSD şi şi-a asumat rolul de garant al continuităţii ordinii democratice în România, iar acest rol este acum recunoscut şi apreciat”, a adăugat deputatul liberal Lucian Heiuş. (Adriana Năstase)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pârtiile de schi nu vor fi „tăiate” de drumul din Parâng

Administratorul drumului şi firma care a câştigat lucrarea de reabilitare a drumului spre Staţiunea Parâng au găsit soluţia cu care...

Liceul Tehnologic Agricol din Geoagiu, gazda unei noi tabere

    De joi şi până în 29 august, Asociaţia pentru Promovarea Tradiţiilor Timişoara organizează în cadrul Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru...

Anunţ finanţe, 26.08.2019

Închide