ComunitateEducatie si cultura

De Ziua Națională

Biblioteca Judeţeană „Ovid Den­su­sianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Con­siliului Județean Hunedoara și în par­teneriat cu Liceul Tehnologic „Tran­sil­vania” Deva, va dedica şi în acest an Zilei Naţionale a Ro­mâniei o activitate specială, o prezentare cultural-edu­ca­tivă ce va avea loc în ziua de 26 no­iem­brie 2021, ora 1300, în Sala de Proiecte europene a Liceului Tehnologic „Tran­silvania” din Deva. Publicului din sală i se va prezenta o expunere a eve­ni­men­telor care au avut loc la 1 Decembrie 1918, moment de importanță capitală în istoria națională.

Marile personalități
Dintre marile evenimente, dintre nu­me­roasele momente de răscruce is­torică pe care le-a trăit poporul român, nu este zi mai dragă inimilor noastre de­cât acel 1 De­cem­brie 1918 când miile de glasuri de la Alba Iulia au stri­gat din răsputeri, cu hotărâre şi bucurie: Unirea cu România, Unirea cu Patria-Mamă! De atunci, de când România a strâns la pieptul ei toate provinciile pe care jocul istoriei le-a smuls de-a lungul seco­lelor, ziua de 1 Decembrie o purtăm cu iubire în suflet, aşa cum cu iubire arborăm tri­co­lorul la zi de mare sărbătoare a neamului românesc.
În cadrul prezentării organizate de noi și în acest an, vor fi trecute în revistă eveni­men­tele care au precedat actul de la 1 Decem­brie, vor fi evocate marile personalități po­li­tice și culturale care s-au implicat în făurirea României Mari, va fi amplu prezentată Adu­narea Națională de la Alba Iulia, rolul mo­nar­hiei în făurirea actului Unirii. Se vor utiliza imagini-document care vor ilustra fiecare etapă care a condus la realizarea unirii tu­turor provinciilor românești între hotarele ace­leiași țări.

Cele mai bune răspunsuri, răsplătite
Ca în fiecare an, activitatea dedicată Zilei Naționale va încerca să inspire celor pre­zenți un puternic suflu patriotic, așa cum se cu­vine față de memoria marilor înaintași, a tuturor celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim într-o țară demnă și respectată, cu toții uniți sub tricolor.
În finalul prezentării, celor prezenți în sală li se vor adresa întrebări legate de marele eveniment de la 1 Decembrie 1918, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărţi și diplome oferite de Biblioteca Județeană.
De asemenea, cu această ocazie, în incinta Bibliotecii Judeţene „Ovid Densu­si­a­nu” Hunedoara-Deva se va amenaja o ex­poziţie de carte având ca temă Marea Unire de la 1918 şi participarea hunedorenilor la acest eveniment de mare răsunet al istoriei noastre. Porţile Bibliotecii noastre vor fi deschise tuturor celor care vor să cunoască aceste cărţi şi să discute pe marginea lor cu bibliotecarii noştri specialişti în istorie.

Ioan Sebastian Bara,
managerul bibliotecii județene

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura