De Centenar, comunitatea din Râu de Mori îşi comemorează eroii

Magdalena Şerban

În zi de mare sărbătoare ortodoxă, de Sfântul Andrei, comuna Râu de Mori aniversează Ziua Naţională a României în contextul Centenarului Marii Uniri, comemorându-şi şi cinstindu-şi eroii.
„Astăzi, la ora 13, vom dezveli şi apoi sfinţi un monument din marmură ridicat în preajma sediului primăriei, în cinstea eroilor comunei noastre, căzuţi în timpul celor două Războaie Mondiale. Totodată, elevii vor prezenta un scurt program artistic, în concordanţă cu evenimentul. Pe monument sunt gravate 88 de nume care ne fac mare cinste. Pentru că este un an atât de important, unic pentru toţi semenii noştri, vrem să le facem şi o pomană sufletelor celor care s-au sacrificat pentru binele urmaşilor şi fără de care sunt convins că nu am fi ajuns acum, aici. Fiind în postul Crăciunului, am pregătit mâncare adecvată pentru credincioşii care nu mănâncă de frupt (ciorbă de legume, iahnie de fasole cu sau fără ciolan, păstrăv cu cartofi şi salată, iar ca desert, cozonac). Masa va fi servită la căminul cultural din satul central. O invitaţie specială o lansez familiilor eroilor celebraţi azi. M-aş bucura mult să ne fie alături urmaşii acestora. Pentru a-i identifica pe cei 88, am consultat evidenţele bisericilor şi pe cele ale primăriei. La manifestări am estimat o prezenţă de peste 200 de persoane. Vă aşteptăm, dragi consăteni, fii ai comunei, prieteni de nădejde, de suflet şi de neam! Să ne aducem aminte şi să ne mândrim cu anul 1918, ce a însemnat desăvârşirea statului naţional român, înfăptuit prin unirea tuturor provinciilor locuite de români, aflate sub o stăpânire străină, cu România”, a afirmat Niculiţă Mang (foto), primarul din Râu de Mori.
Acesta a mai spus că deşi s-au căutat înscrisuri, nu s-au găsit documente care să ateste, nominal, prezenţa unor reprezentanţi locali la Marea Unire.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.