Oraşul Geoagiu, în straie de mare sărbătoare

29 noiembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Magdalena Şerban

Primăria şi Consiliul Local ale oraşului Geoagiu, alături de Liceul Tehnologic Agricol „Al. Borza“ Geoagiu şi Parohiile Ortodoxe din Geoagiu, respectiv localităţile învecinate, vă invită să celebraţi cei 100 de ani ce se împlinesc de la Marea Unire.
Manifestările vor debuta astăzi, începând cu ora 13, la sediul administrativ al urbei, acolo unde va avea loc dezvelirea bustului celui care a fost dr. av. Ioan Marghita, deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia (organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească”), şi care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918, fiind delegat al cercului electoral Orăştie. În anul 1909, acesta s-a stabilit la Geoagiu, unde a desfăşurat o bogată activitate, fiind numit judecător şef după 1918. De asemenea, publicul va putea asista la un moment comemorativ dedicat Zilei Naţionale a României. Mâine, de la ora 10, se va oficia o slujbă de Te Deum la Biserica Ortodoxă Bunavestire din Geoagiu Suseni şi se va aduce un omagiu al unităţii de credinţă şi de neam, comemorându-se făuritorii Marii Uniri.
„Întregul an 1918 este unul deosebit de important pentru istoria românilor, bogat în evenimente care ne-au marcat destinul: încheierea Primului Război Mondial, susţinerea din partea aliaţilor tradiţionali în vederea realizării unirii, reintrarea în război alături de Antantă, precum şi unirea provinciilor cu România. Astăzi şi mâine vom celebra patriotismul şi jertfa eroilor noştri care au realizat Marea Unire. Prin intermediul acţiunilor organizate, vom încerca să facem un arc de timp între 1918 şi 2018. Vă aşteptăm în număr cât mai mare să redescoperim valorile unui popor greu încercat de vremuri. Să fim uniţi în acest an în care ar trebui să existe unitate deplină. Vă invit să cântăm împreună la mulţi ani şi să transmitem un gând bun tuturor românilor, indiferent în ce colţ al ţării sau al lumii s-ar afla”, a spus Vasile Cărăguţ (foto), primarul oraşului Geoagiu.
Edilul a mai lansat încă o invitaţie, cu precădere celor mici, duminică, de la ora 16, când în parcul central se va deschide Orăşelul Copiilor. Cu mic, cu mare, alături de părinţi, bunici sau străbunici, toată lumea va interpreta colinde, iar cei cuminţi vor primi dulciuri şi daruri tocmai de la Moşul. Tot atunci se va da startul la iluminatul festiv.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
De Centenar, comunitatea din Râu de Mori îşi comemorează eroii

În zi de mare sărbătoare ortodoxă, de Sfântul Andrei, comuna Râu de Mori aniversează Ziua Naţională a României în contextul...

Ridicarea deşeurilor, aproape funcţională în tot judeţul

Lucrurile încep să se aşeze în ceea ce priveşte desemnarea operatorilor de gunoi în cele patru zone ale judeţului.

Viteza l-a proptit în pom

Un tânăr de 19 ani, din Gorj, a ajuns la spital după ce a sărit cu maşina de pe drum...

Închide