Fara bascalie

Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu, sau despre evidentele imperfecţiuni ale democraţiei româneşti

„Dictatura majorităţii”. Una dintre definiţiile democraţiei, despre care am mai scris, în sensul în care o majoritate informată poate diminua dezavantajul conţinut în titlu. Educarea majorităţii se face (dacă se face) în timp, aşa că totul era un deziderat de tip aspiraţional, pretenţios spus.
Acum însă este vorba despre modul de auto-reglare al unei societăţi democratice. Există situaţii în care discrepanţa între configuraţia parlamentară şi voinţa populară este extrem de mare, ceea ce duce la nereprezentativitatea parlamentului. Cetăţenii nu se mai simt corect reprezentaţi de aleşii lor, iar prestaţia acestora nu mai este tolerabilă pe motivul unui bine făcut cu forţa. Este exact ca în nuvela „Alexandru Lăpuşneanu”, când domnitorul spune „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu.” Coaliţia la guvernare ne vrea…
Pentru toată lumea este evident că PDL, UDMR şi UNPR, asociate cu minorităţile, nu mai reprezintă corect electoratul. L-or fi reprezentat odată, acum doi ani, în toamnă, dar să nu uităm că UNPR este un construct fals, nevalidat prin vot şi care nu ar lua mai nimic dacă ar fi să se confrunte cu un tur de scrutin. PDL mai reprezintă, foarte generos spus, cel mult 20% din alegători, iar UDMR o minoritate de maximum 7%. Una peste alta, peste 70% din populaţie (să le spunem „ciuruiţii”) este condusă de cel mult, cu mare îngăduinţă, 30% (să le spunem „ciuruitorii”). În aceste condiţii, ciuruiţii ar trebui să aibă cumva posibilitatea – democratică, nicidecum prin forţă – să invalideze prestaţia unei majorităţi care uzează doar de tertipuri pentru a se menţine la putere DOAR în Parlament – devenit, repet, nereprezentativ. Până şi guvernul de 20% al premierului Tăriceanu era mai reprezentativ, căci el avea în spate, tacit sau nu, PSD-ul condus de Mircea Geoană, care aducea aproape 35% din electorat.
Iar situaţia economică nu se compară. Pe atunci, aparent sau nu, „economia duduia”, nu exista nemulţumire de proporţii şi nu apăruse necesitatea unor măsuri nepopulare. Iar măsurile impopulare se iau cu acceptul oamenilor, sau măcar cu susţinerea lor tacită. Întotdeauna, dar întotdeauna, istoria a demonstrat că principiul binelui făcut cu forţa, în gen „lasă că ştiu eu ce e bine pentru popor…” a dus la derapaje majore.
Prin urmare, ar trebui introdus un mecanism de corecţie. Când o minoritate guvernează în forţă, ignorând cvasi-total semnalele electoratului, luni de zile, Constituţia ar trebui să prevadă un sistem (referendum, alegeri anticipate declanşate de un preşedinte imparţial, „al tuturor românilor”, nu doar al „ciuruitorilor”) care să echilibreze tendinţa de acaparare a puterii de către minoritate, în dispreţul electoratului.

8 comentarii la „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu, sau despre evidentele imperfecţiuni ale democraţiei româneşti

  • O observatie: masurile impopulare nu se iau cu acceptul oamenilor!

    IMPOPULÁR, -Ă adj. (Rar) Care nu este pe placul, pe gustul poporului; nepopular. [Cf. fr. impopulaire].

    IMPOPULÁR, -Ă, impopulari, -e, adj. (Rar) Care nu se bucură de simpatia, de aprobarea poporului; nepopular. – Din fr. impopulaire.

  • Hai sa nu fim maniheisti…se pot crea solidaritati, se poate incerca constientizarea unor imperative…sunt sigur ca stit sa nuantati

  • SI DUMNEAVOASTRA VRETI SA MANIPULATI ? ! ?
    Constitutia iliesciana, din pacate a stabilit destul de clar , regulile jocului democratic „ROMANESC”- Asta probabil ca atzi uitat!
    In rest totul este o vraja putem sa scriem zeci de pagini , pro sau contra!
    Nici mie nu-mi plac toate masurile adoptate de prezentul guvern si chiar mi-am pus semnul intrebarii asupra modernizarii statului. Si anume daca acest stat este :
    – Al nostru, sau,
    – Al lor?
    In momentul de fata , nu putem sa spunem alceva , decit ,ca alesii nostrii” AU CUVINTUL”!
    Noi, numai daca ne cheama la „ANTICIPATE”, daca nu , ne revedem , din pacate, in 2012, LA URNE !
    Sa avetzi o zi mai buna, (decit a mea) !

  • Pai da…aveti dreptate…Constitutia iliesciana a stabilit regulile, dar fratii nostri de ginta latina spun cam asa: errare humanum est, perseverare diabolicum…! Ce ne opreste sa facem corectii? Se militeaza pnetru Parlament unicameral, adica o lovitura data „firavei noastre democratii”, dar nu vede nimeni ca putem avea o DEMOCRATURA…?
    cU STIMA, SI O ZI CAT DE BUNA SE POATE…PENTRU VREMURILE ASTEA

  • Domnule Gruian, bine zice Tavi. Sunteti un excelent manipulator si un speculant de prima clasa. Luati din regulile democratiei doar ce va convine. Niciodata nici un parlament si nici un presedinte nu va fi pe placul tuturor cetatenilor electori daca este democratie. Cind se mima democratia prin ceausism totul era sublim. Eu cred ca nici Domnia Voastra nu credeti ce sustineti legat de referendum si alte cele pentru ca, in acest caz, parerea Domniei Voastre este o aberatie crasa.

  • Domnule Severin Marin…nu este o aberatie deloc, este cautarea unei modalitati de a regla ceea ce actuala putere nu mai este dispusa sa faca. In tarile europene cu traditie, guvernul provoaca deliberat alegeri anticipate in momentul in care sustinerea populara este discutabila, tocmai pentru ca este presat de opozitie, care la randul ei a fost putere si a respectat regula. In Italia, in Anglia se procedeaza curent astfel. Evident ca niciodata un parlament nu va fi pe placul tuturor, dar nici sa guvernezi la nesfarsit fara sa mai ai de fapt sustinerea populatiei nu e corect. Sau poate pentru dumneavoastra este…

  • Daca tot sunteti atat de bun manipulator in masa,de ce nu incercati sa investiti stiinta in schimbarea legilor dupa cele din Suedia.

  • Zau, domnule Gruian ? Dar cind guvernul Tariceanu nu avea majoritate transparenta si electoratul votasre Alianta D.A. iar in parlament se derula totul altfel nu ati zis aproape nimic. Si atunci se cereau anticipate. Luati-va editorialele si uitati-va ce ati scris, ca nu se poate merge la sase luni odata la urne. Ati uitat, asa este ? Apoi, in Regatul Unit…, asta este denumirea tarii nu Anglia, anticipatele au fost provocate, pe vremea doamnei Tatcher, pentru ca guvernul era pe val nu pentru ca pierduse increderea populatiei. In Italia anilor ’80 se convocau anticipate pentru ca nu rezista majoritatea parlamrntara. Situatiile citate de Domnia Voastra va contrazic si nu va sustin ca argumente chiar de loc. Macar sa aveti taria sa va recunoasteti partizanatul nu sa va dati „virgin” politic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura