Cum se vor disputa competiţiile de fotbal?

7 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Nicolae Gavrea

În noile condiţii, cele de prelungire a stării de necesitate în România cu încă 30 de zile, competiţiile sportive nu vor putea fi reluate, aşa cum ne doream, din luna mai.

Campionatele de fotbal nu se vor relua şi vor rămâne în continuare suspendate, iar FRF va trebui să facă noi planuri pentru cum ar putea să continue actualul sezon. Posibilitatea desfăşurării tuturor etapelor rămase de disputat devine, astfel, imposibilă. Cea mai credibilă variantă este acum disputarea de play-off şi play-out.
După cum se cunoaşte, campionatele fotbalistice din România au fost suspendate la începutul lunii martie, iar în Liga 2 s-au disputat până acum 24 de etape din 38, în timp ce în Liga 3 s-au jucat 16 runde din 30.
Prima variantă a FRF, ca antrenamentele să se reia de la 16 aprilie, iar campionatele de la 16 mai, cade în această nouă situaţie în care în România starea de urgenţă va fi prelungită cu încă 30 de zile. A doua variantă era ca sezonul să fie repornit de la 13 iunie. Pentru aceasta din urmă nu va mai fi timp disponibil pentru disputarea tuturor etapelor rămase, ci se va merge, mai mult ca sigur, pe sistem play-off, respectiv play-out.
Campionatul din Liga 2, ediţia 2019/2020, ar putea continua într-o variantă specială pentru a se încheia şi a determina echipele care vor promova în Liga 1, respectiv cele care vor retrograda în Liga 3. „Grupul de lucru” al FRF, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor eşaloanelor fotbalistice din România, inclusiv reprezentanţi ai FRF, LPF şi ai sindicatului jucătorilor, a avut o şedinţă în care s-a discutat despre viitorul competiţiilor din ţara noastră, iar propunerea care va fi probabil acceptată este că se va merge pe sistem play-off, respectiv play-out.
La nivelul Ligii 2 ar urma să se joace astfel: primele opt clasate din acest moment vor intra în play-off, în timp ce restul de 10 vor merge în play-out. Echipele îşi vor păstra în noul clasament punctele obţinute până în acest moment, mai puţin pe cele câştigate la „masa verde” în retur cu exclusa Sportul Snagov, unde e cazul.
Cluburile vor disputa câte un singur meci împotriva adversarilor din „noul” clasament din care vor face parte, iar ordinea partidelor, acasă sau în deplasare, va fi stabilită prin tragere la sorţi. Deci, în play-off vor fi opt meciuri în total de fiecare echipă, iar în play-out sunt câte nouă jocuri de fiecare.
Regulile promovării, respectiv retrogradării vor rămâne aceleaşi ca în sezonul normal. Primele două clasate acum în play-off vor promova direct, iar a treia clasată merge la barajul pentru promovare. Din play-out vor retrograda ultimele trei clasate din cele 10 echipe.
Cert este că echipelor din Liga 2 li s-a recomandat să nu îşi reia pregătirea în curând, atâta timp cât este declarată stare de urgenţă, iar care nu respectă această regulă îşi asumă riscuri.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Campioana Eliza Samara se va antrena acasă, cu un robot

Eliza Samara (foto), în vârstă de 30 de ani, este veterana echipei naţionale a României la tenis de masă, care...

Damian Militaru lămureşte lucrurile cu noul teren de la Petroşani

Nicolae Gavrea După cum am informat zilele trecute, ministrul Dezvoltării a semnat un ordin prin care se aprobă construirea, la...

BREAKING NEWS. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat!

Conducerea  Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat. Atât managerul, Silviu Didilescu (foto dreapta), cât și Claudiu Antal (foto stânga),...

Închide