Cum ne apãrãm de deşeuri
Nicolle Ebner
La Geoagiu, se intenţionează realizarea unui centru unic în judeţ, pentru tratarea şi eliminarea poluării aerului şi solului, din cauza dejecţiilor provenite de la porcii, vacile sau păsările din fermele hunedorene.
Centru unic
În discuţie erau trei locaţii, dar în cele din urmă, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a optat pentru oraşul Geoagiu. Rămâne de văzut dacă în şedinţa de mâine, aleşii vor fi de acord cu propunerea Executivului, de asociere a CJH cu Ministerul Mediului şi Consiliul Local Geoagiu, în vederea implementării în comun a proiectului respectiv. În judeţul Hunedoara, deşeurile provenite de la porcii, vacile sau păsările din ferme poluează aerul şi solul de pe raza a trei unităţi administrativ teritoriale. Localnicii din Şoimuş, Geoagiu şi Orăştie se plâng de mirosul insuportabil, accentuat în această perioadă de temperaturile caniculare. Spre disperarea localnicilor, de ani de zile, dejecţiile animale provenite de la ferme sunt aruncate la întâmplare, pe malul Mureşului sau pe terenurile din afara localităţilor în care funcţionează fermele de animale şi păsări, fără a fi tratate sau distruse corespunzător. Potrivit directorului coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, Georgeta Barabaş, nitriţii şi nitraţii din deşeuri nu poluează doar aerul, creând un mare disconfort populaţiei, ci şi apa şi solul din zonele respective. Soluţii s-au găsit, însă nu şi banii necesari. Deocamdată, „Ministerul Mediului a găsit o soluţie şi a identificat resursele pentru realizarea unui punct unic în judeţ, pentru tratarea şi eliminarea acestor categorii de deşeuri, care provoacă serioase probleme de disconfort în judeţ, însă ea va putea fi pusă în practică abia peste doi ani”, a declarat Georgeta Barabaş.
Până atunci, localnicilor din zonă nu le rămâne decât să suporte în continuare mirosul şi să verifice în permanenţă calitatea apelor din fântâni.