Fara bascalie

Drum de sâmbătă

Sâmbătă am fost la Alba Iulia, dus-întors. Ce să vă spun – drumul a fost o plăcere. E adevărat, cald, dar şoseaua bună şi mai ales foarte liberă. Iar şoferii, în mare parte, civilizaţi. Reiau aici una dintre opiniile mele – tinerii cu permisul de conducere proaspăt luat şi cu maşini foarte puternice, la fel de proaspăt cumpărate de părinţi dornici de a-şi vedea odraslele cât mai repede prin spitale sau Doamne-fereşte!…, aceşti tineri, deci, sunt cei care fac de multe ori periculoasă circulaţia din România. Citiţi statisticile accidentelor de circulaţie şi veţi vedea! Am ceva experienţă la volan şi vă pot spune că a conduce bine nu echivalează deloc cu a ţine acceleraţia, cum se spune, „la blană”. Numai iresponsabilii cred asta. Şi cei fără experienţă.
Dar, acum, altceva vreau să spun. Drumul a fost relaxant şi pentru că pe şosea nu erau TIR-uri. Nu că le fac eu vreo vină şoferilor de TIR – ba de la o vreme încoace, în conduita preventivă, cu ei colaborez cel mai bine. Oamenii ăştia, care trebuie să parcurgă multe sute de kilometri zilnic, ştiu cu adevărat ce înseamnă să fii şofer în România fără autostrăzi. Dar vai!…, sunt atât de mulţi, încât determină acea sarabandă de depăşiri periculoase, cu viteze mari, apoi apare dorinţa de a recupera cumva timpul pierdut în coada vreunui TIR, deşi ştiţi că merg şi ei destul de tare. Aşa că nu mă pot opri să nu constat că absenţa lor de week-end de pe şosele este benefică. (Să nu credeţi că doar la noi e aşa. Acum vreo trei ani, mergeam spre Veneţia, venind din Austria. Banda I a autostrăzii era complet ocupată de TIR-uri. Complet! Dar erau, totuşi, două benzi.).
Partenerul meu constant de drum, fiica mea adică, mi-a spus că a auzit o ştire conform căreia TIR-urile vor fi îmbarcate pe vagoane şi astfel vor traversa România. Am auzit şi eu, ceva mai de mult, această versiune. În alte ţări, în Ungaria de pildă, se practică de mai multă vreme, deşi ei au şi autostrăzi bune. La noi, ar fi o adevărată mană cerească dacă sutele, miile de TIR-uri nu ar mai aglomera drumurile înguste şi nu ar mai străbate distanţa Bucureşti – Nădlac sau chiar Constanţa – Nădlac şi invers, precum şi alte rute, îmbarcate în trenuri.
Sunt convins că statisticile referitoare la accidentele rutiere s-ar ameliora considerabil, iar numărul morţilor ar scădea. Dar sunt şi curios, când se va pune asta în aplicare.

2 comentarii la „Drum de sâmbătă

  • Doar o idee: încercaţi să puneţi pe site şi semnătura autorului, de preferinţă la începutul articolului. Eu sunt abonată prin RSS şi nu ştiu cine a scris „Drum de sâmbătă” încă din feed reader; ba mai mult, intru pe site şi tot nu văd numele autorului.
    Noroc că-i cunosc stilul. 😉

  • ar fii foarte binevenita aceasta masura si avantajoasa pentru toata lumea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.