Cum bagă zâzanie administraţia printre salariaţii Complexului Energetic Hunedoara

Adriana Năstase

Aproximativ 50 de salariaţi ai ter­mo­cen­tralei Mintia (foto) s-au strâns, ieri dimineaţa, în clădirea administrativă pentru a-şi arăta nemulţumirea că angajaţii care au o vechime mai mică de trei ani în cadrul unităţii nu vor beneficia de venituri de completare în cazul în care vor fi concediaţi colectiv.

Mai puţin ca minerii
Potrivit Sindicatului „Solidaritatea” Hune­doa­ra de la Termocentrala Mintia, aceşti ener­geticieni au apreciat că sunt „di­scr­im­inaţi” în ceea ce priveşte drepturile acordate la disponibilizare, comparativ cu colegii lor care au o vechime în centrală mai mare de 36 de luni.
„O altă formă de discriminare o reprezintă diferenţierea între energeticieni şi mineri cu privire la durata perioadei de acordare a venitului de completare”, susţin sindicaliştii, în contextul în care angajaţii din termo­cen­trală vor primi acest ajutor pentru o perioadă de doi ani, iar cei din minerit pentru o pe­ri­oadă de patru ani.
Sindicaliştii au solicitat administraţiei Com­plexului Energetic Hunedoara (CEH) o re­ne­gociere a Contractului Colectiv de Muncă la acest capitol, urmând ca problema să fie dis­cutată cu sindicatul reprezentativ pe unitate.
În cadrul Termocentralei Mintia lucrează 70 de angajaţi cu o vechime în unitate mai mică de 36 de luni, susţine sindicatul.
Peste 500 de angajaţi, dintre cei apro­xi­mativ 700 ai termocentralei Mintia, au depus cereri pentru a fi incluşi pe listele de dispo­nibilizări de la CEH. Alţi 887 de salariaţi din sectorul de minerit al Văii Jiului au luat o de­cizie similară în ceea ce priveşte viitorul lor în cadrul societăţii, conform datelor centralizate de administraţie la sfârşitul săptămânii tre­cute.
Conducerea CEH a decis să prelungească până pe 21 mai termenul până la care pot fi depuse cereri de către cei care doresc să fie disponibilizaţi din cadrul societăţii, după ce, iniţial, acesta fusese anunţat pentru 13 mai.

Primesc 10.000 de euro ca să plece
Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care doresc să plece din cadrul com­paniei prin procedura de disponibilizare co­lec­tivă ar putea beneficia de o compensaţie în bani în valoare de aproximativ 10.000 de euro, echivalent în lei, impozitată cu 10 la sută, potrivit propunerilor formulate de con­du­cerea societăţii şi Sindicatul „Muntele”, re­prezentativ la nivelul companiei.
De asemenea, angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de patru ani, iar cei din sectorul energetic vor be­ne­ficia de aceste sume pentru o perioadă de doi ani.
Administratorul special al CEH a arătat că disponibilizările de personal vor face obiectul unei Ordonanţe de Urgenţă ce va fi discutată într-o şedinţă de Guvern.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.