Actualitate

Cum au fost prinși doi polițiști șpăgari

Și cea care i-a mituit, o hunedo­rean­că, a fost acuzată de dare de mită și condamnată penal. Cei doi polițiști au „căzut” în urma interceptărilor efec­tuate de anchetatori într-un alt dosar mult mai complex. Procurorii DIICOT urmăreau o rețea care livra carburant contrafăcut pentru aeronavele de luptă ale Ministerului Apărării Naţionale.

Sfătuită să dea banii
Cea care le-a venit de hac polițiștilor bucureșteni este o tânără din județul Hunedoara, care obișnuia să urce la vo­lan după ce consuma stupefiante ori alcool și care a fost oprită la un control. Aceasta s-a panicat și a sunat imediat pentru a cere ajutor chiar unuia dintre afa­ceriștii supravegheați în dosarul car­bu­ranților măsluiți. De aici și până la orga­nizarea unui flagrant a mai fost doar un pas. „S-a reţinut prin rechizitoriu că la data de 15.02.2021, în intervalul orar 02:32 – 03:11, în timp ce se afla în exer­citarea atribuţiilor de serviciu pe raza mu­nicipiului Bucureşti, în calitate de lu­cră­tor de poliţie în cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră alături de colega sa, a pretins şi primit mită, prin colega sa, suma de 900 lei de la inculpata (…), pe care o oprise în trafic pentru efectuarea unui control de rutină, banii fiind primiţi atât pentru a nu o testa cu aparatul eti­lo­test, cât şi pentru a nu o sancţiona con­tra­venţional întrucât nu avea asupra sa declaraţie pe proprie răspundere”, se arată în dosar. Hunedoreanca a avut trei convorbiri telefonice cu unul din incul­pați și a fost sfătuită să ofere 300 de lei mită pentru a scăpa sau 200 de euro pentru a și-l face ”prieten” pe polițist. ”„Da, da, da. Ăăă… dă-i… ăăă… ăăă… cinci sute de RONI, şi p…ăă…. spune-i că… ăăă… ăăă… îi transmite salutări (…)”, apoi con­ti­nuând cu mesajul „dă-i mă cinci sute de RONI, dă-l în … mă-sii şi cu asta basta!”, iar într-un final o sfătuieşte ca, în măsura în care doreşte să păstreze o relaţie de prietenie cu lucrătorul de poliţie, să îl mituiască cu o sumă mai mare, de două sute de euro: „Nu mă, dă-i trei sute de RONI, şi cu asta basta! Că e… nu e… adică… e… irelevantă treaba, ştii? E… fix di­ferenţa dacă-i dai… ăă… dacă vrei să ţi-l faci … ăăă… prieten şi să-ţi dea ponturi, gen… plezneşte-l cu două sute de euro, şi cu asta basta. Da? Dacă… ca să…”, se arată în transcriptul obținut de anche­ta­tori. Hunedoreanca nu avea bani la ea astfel că l-a chemat pe polițist și colega lui acasă la ea, să-i poată da șpaga iar cei doi au mers fără griji.

Tupeu fără margini
Ofițerii BCCO Ploiești au luat imaginile surprinse de camerele de supraveghere amplasate în bloc și au făcut traseul șpăgii. „Inculpata a fost transportată cu autospeciala poliţiei pentru a retrage mita până la bancomatul BRD din Piaţa Charles de Gaulle, de unde a retras suma de 900 lei. Apoi a revenit în autospeciala poliţiei, inculpata (n.r. polițista) solicitân­du-i să nu îi predea banii în mână, ci să îi depună în zona cotierei, în suportul de pahare, lucru pe care l-a făcut”, se mai arată în dosarul aflat pe rolul Tribunalului București. (M. Gânju).