Criză acută de medici şi asistente

1 octombrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

04asistenta

 

Nicoleta Popa

De la începutul anului, peste 200 de asistente medicale au părăsit spitalele din judeţul Hunedoara, în favoarea celor din străinătate.

Pleacă pe rupte
Numai de la Spitalul din Petroşani au plecat, în ultimele luni, 50 de asistente. Nici la capitolul medici, unităţile din judeţ nu stau prea bine. De la începutul lui 2009, 12 doctori au plecat la alte spitale din Europa. În prezent, spitalele hunedorene duc lipsă de aproape 160 de doctori, îndeosebi de medici de urgenţă sau stomatologi.
Principalul motiv invocat de cadrele medicale care părăsesc ţara este nivelul salarial. Astfel, după şase ani de studii, un medic rezident are un salariu de aproximativ 300 de euro. În străinătate, el primeşte o remuneraţie de şapte-nouă ori mai mare. În plus, ei spun că au mult mai multe şanse să se realizeze pe plan profesional în afara graniţelor, mai cu seamă în ţările vestice ale Europei sau peste Ocean. Iar în statele amintite, un medic are cu totul alt statut social decât în România.
Fără specialist la radiologie
Cu aceeaşi problemă se confruntă şi spitalul din Deva. De mai multe luni, unitatea nu a găsit un medic specialist radiologie-imagistică medicală, care să lucreze pe computerul tomograf. Doctorul Dan Florea, managerul Spitalului Judeţean, spune că s-au organizat concursuri pentru ocuparea postului, dar nu s-a prezentat nimeni. „Am luat legătura cu clinicile universitare din Timişoara, Sibiu, Bucureşti,  dar nu s-a prezentat nimeni. Pentru a suplini lipsa specialistului radiolog, noi am realizat un sistem de medicină online, care ne permite să trimitem imagini la alte clinici, unde acestea să fie interpretate. În ceea ce priveşte bolnavii care au nevoie de examinare, ei sunt trimişi de urgenţă sau programaţi la Spitalul din Hunedoara. Totuşi, sperăm să rezolvăm această problemă, deoarece, de câteva zile suntem în tratative cu un medic specialist radiolog, pe care sperăm să-l convingem să vină la Deva”, a precizat doctorul Dan Florea.
Medicul Ioan Demeter, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, spune că, până când posturile nu vor fi deblocate de către Ministerul Sănătăţii, spitalele sunt nevoite să utilizeze personalul la mai multe secţii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Domnilor, mai pricepem…

M-am abţinut să scriu despre criza politică, eram curios în cât timp se rezolvă. Mă gândeam că de data asta,...

Cantină insalubră pentru săracii Petroşaniului

Asistaţii social din Petroşani, care beneficiază de hrană la cantina socială (foto) sunt în pericol, din cauza clădirii insalubre în...

Sindicaliştii au pichetat sediile partidelor

Reprezentanţi ai sindicatelor din toată sfera bugetară, constituite în Alianţa Bugetarilor, au protestat, ieri, împotriva demagogiei politice şi împotriva faptului...

Închide