ComunitatePolitica si administratie

Crişcior: grădiniţă nouă, într-un an cu provocări administrative

Magdalena Şerban

Se anunţă un an în care cureaua se va strânge la maximum la Crişcior, administraţia publică de aici câştigând mai multe proiecte investiţionale din bani europeni şi pe axă guvernamentală pentru care trebuie asi­gurate fie cote de cofinanţare, fie cheltuielile catalogate neeligibile. Însă efortul nu este în zadar, în urmă rămânând implementate obiec­tive majore, aşa cum este noua gră­diniţă cu program prelungit din Gurabarza, care va lua startul la 1 martie.
„Preconizăm un an greu, iar aşteptările noastre sunt pentru alocări bugetare care să ne permită nu doar funcţionarea, ci şi fina­lizarea ori continuarea, respectiv demararea proiectelor pe care le-am accesat. Am estimat o sumă de peste două milioane de lei la capitolul cofinanţări. Dacă vom avea un buget ca în 2020, nu ne vom descurca în mod cert. Întotdeauna reglam lucrurile la rectificarea bugetară. Forţa majoră poate ne va obliga să luăm credit pentru a termina investiţiile, dacă alocările vor fi mici. Unul dintre programele de modernizare e cel de reabilitare a unui corp de clădire a liceului din comună. Edificiul este ridicat din 1940, iar de atunci şi până azi nu a avut parte de reparaţii mari. Trebuie să schimbăm acoperişul, trebuie izolat termic şi mai sunt de executat multe alte lucrări. Ur­mează să fie scos la licitaţie, proiectarea fiind finalizată. Clădirea e într-o stare de degradare considerabilă. Încălzirea e asigurată, fiind pe bază de lemne (centrală termică). Rata inci­denţei situându-se sub unu la mia de locui­tori, prezenţa este una fizică în şcoală, de la grădiniţă până la liceu. Au măşti, fără probleme, pe lângă cele achiziţionate primind şi o donaţie. Toţi au tablete electronice, table interactive au fost cumpărate prin Programul Operaţional Competitivitate – POC, dar şi cu mult timp înainte (am fost un soi de pionieri), conexiune la Internet există, deci totul este acoperit. Microbuzele şcolare fac mai multe drumuri ca de obicei, deoarece trebuie res­pectate măsurile de distanţare socială pre­văzute de lege, dar nu în cazul fiecărui sat aparţinător (de exemplu, dintr-o localitate tre­buie transportaţi doar patru copii, deci nu intră în discuţie aglomerarea) ”, arată Ovidiu Furdui (foto), primarul comunei Crişcior.
Pe de altă parte, una dintre cele mai aş­tep­tate veşti este că noua grădiniţă cu program prelungit realizată în Gurabarza îşi va des­chide porţile la 1 martie. Lucrările s-au efec­tuat din bani europeni nerambursabili, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). “Construcţia a fost una la roşu, fiind în­cepută cu ceva ani în urmă, din bani gu­ver­namentali, dar ca să fie finalizată s-a impus acesarea unei finanţări de la UE. Din visteria proprie nu ne permiteam. E limitată. Pe vre­mea aceea am primit numai parţial din sumă, aşa că ne-am oprit cu construcţia. Situaţia s-a schimbat la câştigarea finanţării europene. Vor fi două grupe, iar 30 de preşcolari se vor putea bucura de cele mai moderne condiţii ofe­rite de o astfel de instituţie. Deja avem în­scrişi 27 de copii. Vor beneficia de o masă gra­tuită pe zi, de program de somn, deci pă­rinţii pot răsufla liniştiţi pentru că sunt pe mâini bune, într-un cadru adecvat şi mai ales în siguranţă”, spune primarul comunei Crişcior.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura