Eveniment

Copiii infractori

Livia Botici

Au furat, au jefuit, au tâlhărit şi au condus maşini, cu toate că legea nu le permitea. Acestea sunt principalele infracţiuni comise de aproape 400 de minori hunedoreni, în anul 2009.

Închisoarea, o pată neagră

Până la vârsta de 14 ani, nici un copil nu poate răspunde penal pentru faptele sale. De la 16 ani însă, minorul este răspunzător în faţa legii, dacă se constată că a avut discernământ în momentul săvârşirii infracţiunii şi poate ajunge, depinde de faptă, în spatele gratiilor. Însă, atunci când lasă în urmă poarta de fier a închisorii, ei trebuie să se confrunte cu o altă problemă, prejudecăţile societăţii. Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, unul dintre sutele de minori care au fost închişi, spune că dacă ar putea să dea timpul înapoi, nu ar mai fura niciodată. „Cu toate că am ieşit din centrul de reeducare de la Buziaş, acum doi ani, chiar şi acum simt repercusiunile. Am deja 20 de ani, dar nimeni nu vrea să mă angajeze cu acte, pentru că am fost închis un an şi trei luni, pentru furt. Simt că oamenii se feresc de mine, societatea nu poate accepta că oamenii se mai şi schimbă. Sărăcia te împinge să faci multe lucruri, pe care apoi le regreţi. Nu aş mai fura niciodată şi nici nu sfătuiesc pe nimeni să o facă”, spune Alin Cioară, un băiat închis pentru reeducare în 2006.

Sute de infracţiuni

Anul precedent a fost unul plin din punct de vedere al infracţiunilor produse de autori a căror vârstă nu depăşeşte 18 ani. Cu toate că oamenii legii au făcut mai multe campanii pentru a preveni delincvenţa juvenilă, rezultatele acestora nu se prea simt. Cu o pondere de 70 la sută, tâlhăriile se află pe primul loc în topul infracţiunilor comise de minori. Astfel, în anul 2009, au fost depistate de poliţişti aproape 300 de tâlhării cu autori minori. De cele mai multe ori, aceştia comit furturi din buzunare, sparg magazine şi maşini. De asemenea, sunt foarte întâlnite situaţiile în care minorii sunt prinşi la furat de fier vechi, astfel că a fost înregistrat un număr de aproape 90 de cazuri de acest gen. Dintr-un total de 500 de infracţiuni, petrecute anul trecut, 30 au fost întâlnite în regimul rutier, mai exact, 12 minori au condus autovehicule fără a avea carnet de conducere. Dintre toţi minorii cercetaţi, 13 au fost condamnaţi şi internaţi în centre de reeducare. Comparativ cu anul 2008, infracţiunile au scăzut, dar numărul autorilor a crescut cu 30.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura