Actualitate

Consilierea psihologică înainte de avort naşte controverse

Anamaria Nedelcoff

Proiectul de lege iniţiat de PDL cu privire la obligativitatea şedinţelor de consiliere psihologică înainte de procedura de întrerupere a sarcinii naşte noi controverse. În timp ce iniţiatorii proiectului şi medicii susţin cu tărie necesitatea consilierii înainte ca o femeie să avorteze, reprezentanţii unor ONG-uri, dar şi politicieni, sunt de părere că noua lege încalcă drepturile femeilor.

Aliniere la legislaţia europeană
Deputatul PDL Monica Iacob-Ridzi spune că mult controversatul proiect de lege, la care este coiniţiator, aliniază România la standardele europene. ”Legislaţia altor ţări prevede obligativitatea consilierii psihologice în astfel de cazuri. Sunt foarte multe femei tinere, care, însărcinate, nu ştiu despre riscurile la care se supun atunci când decid să avorteze. De fapt, acest proiect de lege reprezintă o aliniere la legislaţia europeană. Nimeni nu interzice avortul, ci este vorba doar de consiliere de specialitate”, a declarat Monica Iacob-Ridzi.

Medicii susţin că este o lege binevenită
De aceeaşi părere sunt şi medicii, care spun că o astfel de lege este binevenită. ”O asemenea lege mi se pare corectă şi binevenită, pentru că sunt foarte multe femei, care într-un moment de disperare fac o asemenea greşeală şi după aceea regretă. Dar de obicei, femeile ar trebui consiliate înainte de a rămâne însărcinate. Femeilor gravide trebuie să li se spună că oricine are dreptul la viaţă. Această consiliere ar trebui totuşi să se facă pe două laturi: cea medicală, pentru ca mama să afle dacă există riscul unei boli congenitale în primele luni de sarcină şi cea prin care să i se aducă la cunoştinţă riscurile unui avort şi faptul că oricine are dreptul la viaţă”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, doctorul Mariana Mateescu, managerul Spitalului Municipal Vulcan.
Anul trecut, în judeţul Hunedoara, aproximativ 800 de femei au decis că ar fi mai bine să nu aducă pe lume un copil. ”În mod categoric, trebuie consiliere psihologică, pentru că nu de puţine ori, se întâmplă ca femeile să regrete după aceea. Nu este uşor să suporţi un avort spontan, care nu depinde de tine, şi lasă urme. Nu vreau să mă gândesc ce urme poate lăsa un avort pe care îl decizi tu la un moment dat. Această problemă este foarte complicată”, a precizat şi medicul Dumitra Ştefan, director al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

„Este o aberaţie, fiindcă a fost conceput de… un bărbat”
Deputatul PNL Mariana Câmpeanu susţine însă că proiectul menţionat este o aberaţie, pentru simplul fapt că a fost conceput de… un bărbat.
”Este făcut de un bărbat şi asta spune totul. Este total greşit un asemenea proiect. Nu am citit proiectul, dar am auzit destule despre el şi, indiferent ce ar conţine, este bine să fie făcut de o femeie, că este foarte uşor să vorbeşti în numele altuia, având şi alt sex. Fără o dezbatere publică, acest proiect este de neadmis”, declară deputatul de Haţeg.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura