Conducerea comunei Hărău face apel la distanţare socială

5 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Din păcate, şi comuna Hărău marchează lista pe care se află cazuistica de COVID-19. Cu o persoană confirmată pozitiv şi încă 35 aflate în izolare la nivel de comună, administraţia de aici are viaţă grea. Însă, lucrurile merg înainte, fiind gestionate corect şi cu calm.

„Da, avem un caz confirmat, persoana este din satul Banpotoc şi la ora actuală se află internată la spitalul din Deva. Se pare că a luat acest virus în urma contactului direct pe care l-a avut cu unul dintre medicii din secţia de Oncologie a aceleiaşi unităţi sanitare amintite. Doamna a fost cinstită şi a anunţat la timp, iar aşa cum prevede protocolul, toţi cei care au avut contact direct cu aceasta au trecut în izolare la domiciliu. Pe lângă familie, vorbim şi de nişte vecini. Pe de altă parte, conform prevederilor legale, avem identificate persoane cu vârsta peste 65 de ani, fără aparţinători. Le-am contactat pentru a vedea dacă au nevoie de ceva, dar doar într-un singur caz am oferit ajutor, restul spunând că se descurcă. Oricum, au numărul nostru de telefon şi ne pot solicita oricând. La primărie avem program de permanenţă zilnică. Unii sunt în concediu, alţii sunt la muncă, există zonă de dezinfecţie şi se intră câte o singură persoană. Majoritatea cetăţenilor au înţeles şi nu fac deplasări inutile. Bineînţeles, există şi unii care se văd mai presus de lege şi de Dumnezeu”, a spus Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei Hărău.
„În altă ordine de idei, după cum se ştie, reducerea de 10 procente la plata taxelor şi impozitelor se aplică până la finele lunii iunie, iar noi deja lucrăm la situaţiile pentru APIA, începând să le trimitem online. În general, suprafeţele se păstrează şi la fel şi culturile. Unde ştim că sunt modificări, stabilim exact, cu persoanele în cauză. Aşa, ajutăm populaţia, întocmind noi documentaţia şi transmiţând-o. Vreau să mai anunţ că am făcut acţiuni de dezinfecţie pe domeniul public (pe timp de zi şi de noapte), în arealul de interes major, şi le vom repeta. Am pus la dispoziţie peste 1.500 de declaraţii pe propria răspundere aferente restricţiilor de circulaţie impuse de ordonanţă, le-am distribuit prin magazinele alimentare şi se găsesc exemplare şi la noi la primărie. Există serviciu medical la nivel local (medic de familie), dar nu avem punct farmaceutic. Unde e nevoie, oamenii pot apela la noi, mai ales pentru reţetele lunare. În încheiere, aş dori să subliniez că nu am crezut că o să fie nevoie să îmbrac un astfel de costum de protecţie (vezi foto), dar aşa a fost să fie. Rog încă o dată să se păstreze distanţa socială şi să se stea în casă”, a fost îndemnul lansat de primarul din Hărău.
Acesta le aminteşte localnicilor că pentru informaţii suplimentare pot scrie pe adresa de e-mail: [email protected] sau pot apela numerele de telefon 0254-233.201, respectiv 0741-247.711. În ce priveşte partea investiţională, cu toate că se traversează o perioadă foarte grea, primarul a ţinut să precizeze că proiectele se implementează. Astfel, se asfaltează străzile din localitatea Chimindia şi urmează cele din Hărău, dorindu-se să se reuşească şi asfaltarea străzii ce duce spre Biserica Ortodoxă din Bârsău. Se mai lucrează la reţeaua de canalizare, s-au scos la licitaţie lucrările la căminele culturale, dar problema majoră ţine de plata asistenţilor persoanelor cu handicap. Fondurile nu sunt suficiente, s-a înaintat o adresă către Finanţe, dar situaţia financiară e încă descoperită. Primarul susţine că banii s-au dat pe şase luni, dar pretenţia e de a-i împărţi pe 12 luni. Rectificarea bugetară e vitală ca aerul.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva pentru lecturare în această săptămână este India. Scrieri despre...

ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. A venit timpul! Şi Dumnezeu are planul lui!

Este mare zbatere... unii se zbat pentru viaţă, alţii se zbat în ignoranţa lor, alţii în dat cu presupusul, iar...

Bărbatul care a încercat să-şi omoare vecinul scapă de arest

Individul din comuna Băcia va fi cercetat de procurori pentru infracţiunea de tentativă de omor sub control judiciar. Acesta a...

Închide