Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

5 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Magdalena Șerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva pentru lecturare în această săptămână este India. Scrieri despre cultura, istoria și identitatea indiană, de Amartya Sen, apărută la Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca – 2010.

Amartya Sen ne oferă o extraordinară călătorie prin istoria și cultura indiană. Rāmāyana și Mahābhārata, Vedele și Upanishadele, marele împărat Ashoka, călugării indieni ce au dus budismul în China, învățații de la Nālānda, schimburile culturale dintre India și China, contribuțiile extraordinare din lingvistică, matematică, astronomie, științe, sistemul zecimal, poezia lui Kālidāsa, înțelepciunea lui Akbar, arta mogulă, geniul lui Rabindranath Tagore, pioșenia lui Mahatma Gandhi, reprezentarea artistică a lui Satyajit Ray, sistemele calendaristice proprii, dezvoltarea economică, industria și comerțul, influențele de toate felurile ce au venit de-a lungul vremii atât de la englezi, cât și de la francezi sau portughezi, discuțiile despre religiile și tradițiile Indiei, despre contribuțiile speciale ale fiecărei comunități la frumusețea, unicitatea și unitatea culturii indiene luate ca întreg, acestea și multe alte discuții despre destin și clasă, caste și diaspora, partiție și independență, politica naționalistă sau cucerirea spațiului, teste nucleare sau politici identitare, toate acestea își găsesc locul în paginile eseurilor ce alcătuiesc volumul. Este o călătorie amețitoare în care îți dai seama că India, cea plină de mituri și mistere, este mult mai mult decât crezi că e.

„India este o ţară cu o diversitate imensă, cu năzuinţe distincte, cu vaste şi disparate convingeri, cu obiceiuri foarte deosebite şi o veritabilă sărbătoare a opiniilor. Orice încercare de a vorbi despre cultura ţării, despre istoria sau politicile ei contemporane trebuie inevitabil să implice o selecţie considerabilă. Moştenirea culturală a Indiei contemporane combină influenţele islamice cu cele hinduse şi ale altor tradiţii, iar rezultatele interacţiunii dintre membrii diferitelor comunităţi religioase pot fi pe deplin văzute în literatură, muzică, pictură, arhitectură şi multe alte câmpuri” (extrase din carte).

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. A venit timpul! Şi Dumnezeu are planul lui!

Este mare zbatere... unii se zbat pentru viaţă, alţii se zbat în ignoranţa lor, alţii în dat cu presupusul, iar...

Bărbatul care a încercat să-şi omoare vecinul scapă de arest

Individul din comuna Băcia va fi cercetat de procurori pentru infracţiunea de tentativă de omor sub control judiciar. Acesta a...

Amendaţi după ce au fugit din izolare sau din carantină

Peste 1.000 de persoane au fost monitorizate de jandarmii hunedoreni pe parcursul lunii trecute, în urma a 25 de misiuni...

Închide