Concedieri de primãvarã la CFR

Nicolle Ebner

De ieri, aproape 250 de ceferişti din judeţul Hunedoara nu au mai venit la lucru. Este vorba de 130 de angajaţi din sectorul mişcare-comercial şi alţi 120 din ramurile: tracţiune, vagoane, întreţinere vagoane, care au fost disponibilizaţi începând cu data de 8 martie, odată cu expirarea perioadei de preaviz de 15 zile.

40 la sută din angajaţi, puşi pe liber

În total, la nivelul companiilor din căile ferate vor fi concediaţi 10.300 angajaţi, iar primii care au părăsit sistemul, începând cu data de 8 martie, sunt cei de la CFR Marfă-4.800 de salariaţi. “Prin această etapă de disponibilizări, efectivele companiilor de cale ferată s-a redus cu 40 la sută la nivelul judeţului Hunedoara. Au mai rămas 250 de angajaţi la Mişcare-Comercial. Disponibilizaţii, din judeţul Hunedoara au primit, la plecare, câte două salarii compensatorii, urmând ca, în funcţie de vechime, să primească între 13 şi 15 salarii compensatorii”, a declarat Ionel Ţiţ, liderul Sindicatului Mişcare Comercial din cadrul CFR Hunedoara. Potrivit aceleiaşi surse, în perioada mai-iunie este posibilă o nouă etapă de disponibilizări la compania CFR Marfă.

Cadou de „Ziua Femeii”

Aproximativ 400 de angajaţi ai CFR din judeţul Hunedoara ar fi trebuit să fie disponibilizaţi de la 1 martie, însă sindicatele s-au opus programului de restructurare, în lipsa unui buget pentru plăţi compensatorii şi a măsurilor de reconversie profesională. La şedinţa de guvern de miercurea trecută, Executivul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă cu privire la acordarea de plăţi compensatorii pentru cei disponibilizaţi. Astfel, pentru cei care au o vechime în muncă de până la 15 ani, se vor plăti 12-13 salarii compensatorii, pentru cei cu o vechime între 15 şi 25 de ani-14 salarii, iar cei cu o vechime de peste 25 de ani primesc 15 salarii compensatorii (este vorba despre salariul mediu al angajatului disponibilizat). Printre disponibilizaţii de la CFR Hunedoara se numără şi femei, iar cadoul oferit de administraţie fostelor angajate, de Ziua Femeii, a avut un gust amar. Totuşi, „femeilor care au mai rămas în cadrul CFR Hunedoara le doresc o primăvară liniştită şi o tranziţie uşoară”, încearcă să-şi încurajeze colegele, liderul de sindicat, Ionel Ţiţ.

One thought on “Concedieri de primãvarã la CFR

  • 9 martie 2010 la 0:59
    Permalink

    Lider de sindicat vandut, meriti sa fii dat afara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.