Comunicat de presă al deputatului PNL Lucian Heiuş: Ordonanţa cârpelii, marca PSD-ALDE

12 martie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Adoptarea acestei ordonanţe (OUG nr. 91/2017) este o dovadă în plus a faptului că PNL a avut dreptate atunci când a semnalat gravele probleme pe care le creează adoptarea Legii salarizării. La dezbaterea moţiunii simple adresată Ministrului Muncii, doamna Lia Olguţa Vasilescu a minţit în faţa plenului Camerei Deputaţilor spunându-ne că Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice este una bună, deşi anterior a adoptat OUG nr. 91/2017, care încearcă să corecteze o mică parte din problemele legii salarizării semnalate de numeroase instituţii publice. Din păcate, bugetarii au simţit pe propria piele că majorarea a însemnat de fapt o scădere la salariu.
Mai mult, şi angajaţii din mediul privat s-au trezit în februarie cu salariile tăiate ca urmare a „revoluţiei fiscale“, şi a artificiului mutării contribuţiilor de la angajator la angajat. Efectele sunt clare, iar acest act normativ, pe lângă multe altele, vine să mai cârpească acolo unde s-a dovedit că Ministerul Muncii a greşit. Avem astfel măsura „competenţei“ de care a dat dovadă Ministrul Muncii, care ne-a minţit încă o dată când a reafirmat că Legea salarizării nu a avut ca efect scăderea salariilor decât asupra unui procent nesemnificativ de angajaţi.
PNL a menţionat încă de la dezbaterile de anul trecut că sistemul bugetar din România are nevoie de o lege corectă a salarizării unitare, care să fie în beneficiul nu doar al bugetarilor, ci al tuturor celor care intră în contact cu serviciile publice. O astfel de lege, odată adoptată, trebuia să îşi producă efectele pe termen lung (cel puţin 10 ani), şi nu să fie modificată la câteva luni. Ministerul Muncii se face responsabil de aruncarea în haos a sistemului bugetar. Este fără echivoc faptul că Legea salarizării s-a dovedit un eşec de marcă al actualei coaliţii PSD-ALDE, care a dus la o dezechilibrare a politicilor salariale şi fiscale.
Trebuie avut în vedere că la votul din plenul Camerei Deputaţilor, Grupul PNL a votat împotriva adoptării acestui act normativ ţinând cont de faptul că cele mai importante amendamente iniţiate de PNL au fost respinse la dezbaterile din cadrul Comisiei pentru muncă. Astfel:
* Acordarea indemnizaţiei privind sporul de doctorat în mod unitar, cu respectarea Deciziei nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale.
* Aplicarea sporurilor pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială de la momentul publicării prin HG a Regulamentului de acordare elaborat de Ministerul Sănătăţii şi nu de la 1 martie 2018.
* Introducerea posibilităţii cumulării în cazuri de posturi vacante şi temporar vacante şi pentru personalul didactic auxiliar, nu numai pentru cel aferent funcţiilor de predare.
* Introducerea prevederii ca, începând cu 1 martie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic şi nedidactic din unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, inclusiv unităţile conexe şi inspectoratele şcolare, să se majoreze cu 20 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.
* Majorarea salariului de bază pentru personalul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură întrucât salariile acestora au scăzut de la 1 ianuarie 2018.
Majoritatea PSD-ALDE a demonstrat, încă o dată, că nu este interesată să rezolve cu adevărat problemele din sistemul bugetar şi să elimine discrepanţele din sistemul de salarizare, la muncă egală plată egală, ci doar să cârpească o lege prost redactată de la bun început.

Deputat Lucian Heiuş, preşedintele PNL Hunedoara

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Preşedintele ALDE Hunedoara, Mircea Moloţ, trage semnalul de alarmă: „Termocentrala Mintia are cărbune pentru 3 zile”

Liderul judeţean al ALDE, Mircea Moloţ (foto), a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Termocentrala Mintia nu are cărbune...

Preşedinţii de organizaţie, candidaţii la primării

Pentru a organiza conferinţa judeţeană a ALDE Hunedoara, e nevoie ca membrii de partid să intre în posesia cardurilor.

Patrimoniul natural din Geoparcul Dinozaurilor, model de studiu pentru specialişti în arii protejate din şase ţări

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, Geoparc Internaţional UNESCO, administrat de Universitatea din Bucureşti, a fost gazda evenimentului organizat cu ocazia celei...

Închide