Comasări cu cântec în învăţământ

Nicoleta Popa

Măsura comasării mai multor şcoli este dezaprobată de o parte dintre primarii din judeţ. Cele mai mari probleme le are municipiul Hunedoara, unde, în urma comasării, din 10 şcoli generale, de la 1 septembrie vor rămâne doar patru. Acest lucru se datorează în principal efectivului scăzut de elevi.

Nu are microbuz
„Am discutat săptămâna trecută cu inspectorul şcolar general despre comasările necesare. Vreau să cred că s-a făcut o evaluare corectă a situaţiei. Mă voi întâlni cu sindicaliştii din Hunedoara şi cu directorii de şcoli, să analizăm situaţia. E clar că municipalitatea nu poate suporta toate cheltuielile necesare. Nu mă deranjează să rămână tot personalul, dar să se facă economiile necesare. Nu am nici o preferinţă care dintre unităţi să rămână, dar dacă Şcoala nr. 7 se comasează cu Şcoala nr. 8, să rămână ca locaţie  prima, deoarece la cealaltă, traficul se desfăşoară pe o singură bandă”, a declarat Marius Ovidiu Hada, primarul municipiului Hunedoara. Nici edilul comunei Băiţa nu este de acord cu această măsură, de desfiinţare a unor unităţi şcolare. „Nu sunt de acord, deoarece nu îi pot duce pe cei 28 de elevi de la Hărţăgani pe jos, patru kilometri, pentru că nu am microbuz. În plus, Şcoala de la Hărţăgani a fost renovată, iar la Băiţa nici măcar punctele sanitare nu au fost reabilitate”, a precizat Damian Diniş, primarul comunei Băiţa.

Primarii, responsabili de plata dascălilor
„Dacă nu vom ajunge la un punct comun cu edilii şefi, le vom trimite o adresă, prin care vor fi obligaţi să îşi asume răspunderea pentru plata salariilor dascălilor. Aceste comasări se fac în primul rând, pentru că de la începutul acestui an, fiecare unitate şcolară va fi finanţată în funcţie de numărul de elevi”, a declarat Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general al ISJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.