Politica si administratie

Clădirea performerilor în robotică e aproape gata

Adriana Năstase

Lucrările la corpul-anexă de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” în care îşi vor des­făşura activitatea echipele de robotică ale unităţii şcolare sunt în stadiu foarte avan­sat. Clădirea în sine este gata, iar acum se lucrează la finisaje şi instalaţii.

Spațiu mai generos
Investiţia se ridică la aproximativ 66.000 de euro (adică 320.000 de lei) şi este susţinută integral cu fonduri de la bugetul local al municipiului Hunedoara.
Clădirea anexă le va asigura pasionaţilor de fizică, informatică şi robotică un spaţiu su­ficient şi confortabil pentru a-şi desfăşura ac­tivităţile extraşcolare din domeniile amin­tite. Noua sală va beneficia şi de un spaţiu clar delimitat pentru testarea roboţilor. Clă­di­rea are o suprafaţă utilă de aproape 100 de metri pătraţi, o înălţime de 3,5 metri şi va fi gata peste câteva săptămâni.
Actuala sală pentru echipele «mari» de robotică are doar 40 de metri pătraţi, spaţiu total insuficient pentru a-şi desfăşura acti­vitatea, mai ales că se lucrează şi cu o serie de dispozitive voluminoase, iar o parte din spaţiu este ocupată de terenul pe care se lu­crează cu roboţii. Echipele “juniorilor” de la FIRST Lego League se pregătesc, de ase­me­nea, într-o sală prea mică pentru astfel de activităţi.

Senzori de oxigen
Reamintim că echipa „RobotX” a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” a reuşit, anul aces­ta, să câştige o nouă medalie de aur la cea mai importantă competiţie mondială în do­me­niu, prezentând un proiect complex cu so­luţii pentru domeniul sanitar: robot de ste­rilizare a saloanelor de 100 de ori mai ieftin decât cele existente pe piaţă, dispozitiv de sterilizare a măştilor de protecţie ce poate fi realizat şi acasă, senzori de oxigen pentru saloanele ATI, de asemenea, mult mai ieftini decât cei actuali şi un sistem de comunicare a personalului medical cu pacienţii Covid 19 care se tratează la domiciliu.
La aceeaşi competiţie, profesorul Mircea Nistor, coordonatorul echipelor de robotică, a primit titlul de „Outstanding Mentor”.
Anul acesta, Robot X Hunedoara şi-a ega­lat performanţa din 2018, când, la ediţia Cam­pionatului Mondial First Global Challen­ge din Mexic, a câştigat prima sa mediale de aur la acest nivel.
Povestea frumoasă a roboţilor gândiţi şi construiţi la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” a început în urmă cu mai bine de cinci ani. Artizanul ei este profesorul Mircea Nistor. Performanţele obţinute de elevii săi la concursuri naţionale şi mondiale au creat o adevărată emulaţie la nivelul şcolii şi nu numai. Prima echipă avea 11 membri.
Acum sunt patru echipe, cu un total de peste 70 de membri (dacă-i includem aici şi pe mai micii „meşteri” din clasele primare şi gimnaziale care participă în competiţiile FIRST Lego League, întreceri acerbe care necesită, de asemenea, cunoştinţe serioase de programare).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura