Ciobanii sunt pregãtiţi sã protesteze

Cel puţin 100 de crescători de ovine din judeţul Hunedoara sunt dispuşi să protesteze în Bucureşti, pe 15 decembrie, împotriva prevederilor din legea care limitează drepturile de mişcare ale turmelor în perioada de iarnă şi impune reducerea numărului de câini de la stâne. ciobani
Crescătorii de ovine solicită suspendarea prevederilor legii şi apoi modificarea acesteia, după ce va fi dezbătută împreună cu reprezentanţii asociaţiilor de crescători de animale, a declarat, ieri, Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine „Retezat”. În acest sens, Federaţia Oierilor de Munte a depus o petiţie la Preşedinţie, Parlament, ministerele Mediului şi Agriculturii.
„Dacă nu se revine asupra legii, suntem decişi să ieşim în stradă. Vom manifesta paşnic, pentru că avem dreptul să ne cerem drepturile în mod democratic. Asta, în prima fază, pentru că dacă nu se poate nicicum şi trebuie să stăm cu animalele pe saivane, atunci o să mai aducem din ele şi pe la Bucureşti, dar… după sărbători”, a spus Iovăneasă. În opinia acestuia, Legea vânătorii şi a fondului cinegetic este neconstituţională pentru că interzice păşunatul domestic, în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, pe terenurile pe care le deţin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.
„Eu cred că ar trebui ca ei să ne ceară acceptul să intre pe terenurile noastre, să ne plătească o taxă, nu noi să plătim amenzi că suntem pe terenurile noastre. La alt articol scrie că se interzice recoltatul şi semănatul pe terenul unde sunt habitate. Păi ce facem, dacă avem porumb nerecoltat, nu-l mai putem aduna pentru că deranjăm un habitat?”, a subliniat reprezentantul oierilor.
În ceea ce priveşte limitarea numărului de câini la o stână, Pavel Iovăneasă a fost de părere că articolul din lege nu ţine cont de realităţile de la o stână şi nici de problemele pe care le întâmpină ciobanii care urcă pe munte. „Nu putem face o selecţie: tu, ursule, vii, dar numai cu doi pui, pentru că eu nu mai am voie decât cu trei câini. (…) În aceşti trei câini se includ şi câinii de pază ai stânei. Păi ce facem? Avem un câine de pază la stână, mai avem unul de întors oile şi încă unul de pază. Nu se spune la ce număr de oi, or acesta poate fi de 50 sau de 1.500 de oi. Nu se precizează nimic în acest sens”, a comentat preşedintele Asociaţiei „Retezat”.
Asociaţia crescătorilor de ovine „Retezat” reprezintă interesele a 237 de crescători de oi din judeţul Hunedoara, care îşi desfăşoară activitatea în Ţara Haţegului, Valea Jiului şi zona Brad. (Sorin Blada, Agerpres)

2 comentarii la „Ciobanii sunt pregãtiţi sã protesteze

 • 10 decembrie 2015 la 13:35
  Permalink

  Mare dreptate ai Pavele draga, dar dom’ Ciolos stie doar agricultura „frantuzeasca” nu legislatia romaneasca.
  Nici eu nu am inteles de ce sunt obligat eu sa admit vanatori straini pe terenul meu, si obligatoriu si gratis iar dl. Tiriac nu (de exemplu), si multi borfasi imbogatiti dubios. Legea nu se aplica legal ??
  Adica cei bogati , care au paza au interzis acceul pe terenul lor , iar noi astia micii nu, dubla masura – vesnic in Romania.
  Apoi privitor la caini, de ce trebuia redusii cainii (la stane) si nu porcii (in parlament) ? iar dubla masura, caini mai putini si mai slabi, porci dublati si mai grasi .
  Eheeei , luati-va fratilor, nu oile< ci boatele, ca boii sti doar de boata, nu de vorba buna.
  Sa va dea Domnul sanatate si putere, dar si rabdare, ca ni-s putini care mai muncim, restu' (puterea) se spetesc furand.

 • 10 decembrie 2015 la 16:42
  Permalink

  Ion, esti prost gramada ! Nr. de caini a fost limitat si in vechea lege, tot 3 la munte, 2 la deal si 1 la campie. Pe voi va doare ca nu mai puteti umbla cu oile aiurea, ca si pana acum, nespalatilor. Inafara de banii de la Apia, nu aveti altceva in cap. Ingradeste-ti proprietatea si nu va mai trece niciun vanator pe acolo. Pana acum n-a fost iarna, ati umblat pe unde v-a taiat capul, ati facut zob graurile oamenilor. Trei luni nu muriti sa va tineti oile la stabulatie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.