CEH, sufocat de problemele de poluare şi de birocraţie

Natalia Bumbac mintia

Ieri, la Judecătoria Petroşani a avut un nou termen procesul în care Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a cerut anularea actului emis de Garda de Mediu Hunedoara, prin care s-a dispus suspendarea activităţii la Termocentralele Mintia şi Paroşeni, pentru că nu îndeplinesc condiţiile de mediu. În urma şedinţei de judecată, instanţa a hotărât să trimită dosarul la Judecătoria Deva, pe motiv că nu este de competenţa sa.
„Vom contesta şi vom câştiga”
Pe de altă parte, tot ieri, conducerea complexului a fost notificată de Ministerul Mediului despre o amendă în valoare de 588 milioane de lei, pentru lipsa certificatelor de carbon. „Sancţiunea Ministerului Mediului a fost aplicată pentru că au fost plătite cu întârziere certificatele de bioxid de carbon. Vom contesta această sancţiune şi cu siguranţă vom avea câştig de cauză. Asta, pentru că certificatele de carbon au fost achitate, ce-i drept cu întârziere. Reprezentanţii ministerului sunt obligaţi să ne notifice, este o procedură care trebuie respectată, iar noi suntem obligaţi să le răspundem. Certificatele de carbon se plătesc în anul în curs pentru anul precedent, până în 29 aprilie. Banii alocaţi de Guvern prin ajutorul de stat aprobat de organismele europene din care au fost achitate respectivele certificate au venit în iunie, de aceea contestaţia este justificată”, a explicat Emil Floruţ, directorul general al CEH. Acesta a mai afirmat că în prezent se lucrează la un plan de investiţii la Termocentrala Mintia, lucru care ar duce la eliminarea problemelor de protecţie a mediului. La Termocentrala Paroşeni lucrurile stau mai bine din acest punct de vedere, aici investiţia în retehnologizarea unităţii fiind în curs de finalizare.

3 comentarii la „CEH, sufocat de problemele de poluare şi de birocraţie

 • 9 decembrie 2015 la 22:26
  Permalink

  Cam asa vine asta, daca eu am de achitat o datorie la un prieten, nu sunt vinovat ca nu i-o inapoiez la termenul promis daca un alt prieten ce mi-a promis un ajutor mi-l mai tarziu !!! Pe aceasta logica merg marii juristi ? Eee, daca nu mai e Sova si asociatii…..

 • 10 decembrie 2015 la 16:33
  Permalink

  De cand se da asa „grande” autoritatea de mediu ? Sa inchida termocentralele Mintia si Paroseni ? Nu-i doare nici in spitz ? De ce nu au fost in stare de atata timp sa determine montarea unor filtre la Mintia ? Cimentul (Chiscadaga) cu a putut de atatia ani ? Iar Termocentrala Mintia de ce nu s-a ingrijit sa monteze filtre ? I-a intreresat doar cresterea salariilor ? Eficienta activitatii pe toate palierele nu era de „nasul” lor ? Un sir de incompetente si de indiferente si-a facut de cap in sistemul energetic din Romania ! ….

 • 11 decembrie 2015 la 14:09
  Permalink

  Mai neutrule, termocentrala Mintia este a statului si banii pentru investitii se mai investesc in campaniile electorale. Nu-ti amintesti ce spunea Vladu cand era director la Mintia?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.