Actualitate

Cetățenii au plătit impozitele și chiriile, funcționarele și-au băgat banii în buzunare

Procurorii au stabilit că fostele an­ga­jate și-au băgat în propriile bu­zunare taxele și impozitele plătite de contribuabili. Una dintre ele, econo­mist de profesie, a comis 80 de acte materiale iar cealaltă, pensionară în prezent 63 de acte materiale.

Anula chitanțele
„Angajată în calitate de referent (func­ţie publică de execuţie) în cadrul Unităţii Administrativ Teritoriale a Ora­şului Aninoasa – Serviciul Buget, Conta­bi­litate, Impozite şi Taxe, a încasat în perioada 18.09.2012 – 30.06.2016 im­pozite şi taxe de la contribuabilii locali, în baza unui număr de 80 chitanţe pe care aceasta trebuia să le gestioneze. După ce a emis chitanţele aferente celor 80 de plăţi reale, femeia fie le-a anulat şi şi-a însuşit sumele de bani achitate de contribuabili, fie a modificat chitanţele în aplicaţia informatică, res­pec­tiv a anulat chitanţele întocmite ini­ţial şi a întocmit alte chitanţe (duplicat) cu sume mai mici faţă de sumele plătite în mod real de contribuabil. Funcționara şi-a însuşit în interes personal, di­fe­ren­ţa dintre suma înscrisă în chitanţa iniţială eliberată plătitorului şi chitanţa emisă ulterior (duplicat), pe care le-a depus în evidenţa contabilă a unităţii ad­ministrativ teritoriale, în scopul pro­ducerii de con­se­cinţe ju­ridice –
ates­­tarea efec­tuării unor plăţi mai mici decât su­mele real în­ca­sate şi pe care trebuie să le ges­tio­neze, conform atri­bu­ţiilor de serviciu- cauzând prejudicii financiare constând în sume încasate de la cetăţeni, cu titlu de taxe şi impo­zite locale, ce trebuia să se facă venituri la bugetul local al uni­tăţii adminis­tra­tive”, se arată în an­chetă. La fel a pro­ce­dat și cealaltă fostă angajată primăriei, aceasta încasând și sume de bani re­prezentând contrava­loarea chiriilor pentru imobilele apar­ţinând UAT oraş Aninoasa. Cele două au fost des­co­pe­rite după ce localnicii s-au dus să re­clame că au achitat în totalitate taxele şi impozite locale. Cele două au făcut un prejudiciu total de peste 75.000 de lei și și-au recunoscut faptele. Instanța de judecată din cadrul Judecătoriei Petroșani le-a condamnat pe fostele angajate de la Primăria Aninoasa la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, dar soluția nu este defi­nitivă. Acestea au achitat o mică parte din prejudiciul creat, astfel că una trebuie să achite daune și penalități în valoare de 61.185 lei, iar cealaltă în cuantum de 64.304 de lei. (M.Gânju)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura