Celebrul Castel Nopcsa renaște ca pasărea Phoenix

Peste câteva luni, adică din vara acestui an, Castelul Nopcsa din Săcel, comuna Sântămăria Orlea, va fi redeschis turiș­tilor, după ani buni în care nu a funcționat. El a fost restaurat printr-un proiect al Con­siliului Județean Hunedoara.

Tâlharul Față Neagră
Familia Nopcsa a fost atestată docu­men­tar în anul 1367, sub numele de Nopchia (noapte) și a fost maghiarizată după anul 1701. Cel mai renumit membru al familiei a fost Laszlo Nopcsa, despre care se spune că a fost celebrul tâlhar Față Neagră, un haiduc care noaptea ataca nobilii bogați și îi ajuta pe cei săraci. Nepotul său, Franz Nopcsa, a fost cunoscut pentru desco­pe­rirea dinozaurilor pitici din zona Hațegului. Franz Nopcsa s-a născut pe 3 mai 1877, la Deva, într-o familie română maghiarizată din Transilvania ce apare menționată în une­le documente din secolul 14. El a fost și agent secret al austro-ungarilor, susțin istoricii. Familia își are originile în Silvaș, un sat de lângă Hațeg, unde există și astăzi mai multe familii cu numele Nopcea (a devenit Nopcsa prin transcrierea maghiarizată).
Castelul a fost construit, pe două nivele, în jurul anului 1872. Timp de mai multe de­cenii, castelul a fost în proprietatea familiei Naláczy, dar conform tradiției orale, aceasta ar fi avut atât de multe datorii la familia Nopcsa din Silvașu de Sus, încât în schimbul datoriei, baronul Nopcsa László a pus se­chestru pe acest domeniu. Castelul a intrat după mai mulți ani, în proprietatea statului român.
Din toamna anului 2019, Castelul Nopcsa a intrat în renovare. Investiția se ridică la peste două milioane de euro. (A.Năstase)