Cea mai interesantă bătălie electorală locală (I)


Întotdeauna, alegerile care urmează au părut cele mai dure. Aş risca însă să spun că alegerile locale din 2012 vor avea o notă importantă de inedit, prin modul în care posibilii candidaţi se raportează la partide. Va fi o bătălie electorală în care vor prima mulţi factori, dar rolul cel mai important îl va avea pragmatismul politic. Asta este în acest moment percepţia presei şi a electoratului informat, care îşi găseşte timp ca printre scumpiri şi promisiuni guvernamentale, să se intereseze ce se va întâmpla.
Să încercăm o sumară radiografie a situaţiei.
În 2012, nimeni nu va risca să intre în alegeri cu motivaţii afective. Miza pusă în joc e prea importantă, pe primele locuri situându-se bineînţeles municipiul Deva şi preşedinţia Consiliului Judeţean. Situaţia este complicată, iar protagoniştii se vor feri să nu facă greşeli, încercând, pe cât posibil, să-şi asigure o plajă cât mai largă de unde să-şi extragă electoratul.
Intenţia declarată a lui Florin Oancea de a candida deschide practic lupta pentru Primăria Deva, oferind indicii care îmi susţin motivaţia din titlu. Separarea brutală de Mircia Muntean îi transformă pe cei doi în posibili adversari. Spun posibili, pentru că este o premieră în PNL prezentarea unei candidaturi în acest mod. De obicei, candidatul ales intra în scenă direct prin lansarea oficială. (În anul 2003, mi se pare, a fost o asemenea procedură în PSD). De obicei, când este aleasă această soluţie, a moţiunilor, o competiţie (sau o luptă…) internă pentru supremaţie este în desfăşurare şi fiecare încearcă să puncteze.
Nu trebuie să fii prea mare analist politic, pentru a realiza că înfiinţarea USL simplifică lucrurile în materie de susţinere electorală, cu condiţia–esenţială–a alegerii optime a candidatului, atât în raport cu electoratul, cât şi cu partidele din Alianţă. Toţi îşi pun întrebarea legată de modul cum îşi va stabili USL candidatul pentru Deva şi dacă în competiţie va intra şi Petru Mărginean – direct sau în urma unei confruntări bazate pe sondaje sau indicii cât mai obiective legate de popularitate.
Oricare ar fi acest candidat, el se va confrunta cu Mircia Muntean. PDL  nu dă nici un semn că ar dori să „extragă” din mulţime vreun candidat, iar pentru locale, e nevoie de cel puţin un an, dacă există o intenţie cât de cât serioasă pentru a ieşi cu un candidat propriu care să aibă şi şanse. Această condiţie nefiind îndeplinită, speculaţiile iau tot mai mult în calcul trecerea lui Mircia Muntean spre PDL înainte de alegeri, din considerente bazate pe legislaţie, care spune că schimbarea partidului duce la pierderea funcţiei. Nici un candidat serios nu-şi permite să renunţe la expunerea mediatică, iar atacurile violente te păstrează în atenţia publicului sau a presei.
Depinde însă în ce mod, pentru că teoriile comunicaţionale spun că se poate acumula popularitate pozitivă şi negativă.

2 comentarii la „Cea mai interesantă bătălie electorală locală (I)

 • 2 martie 2011 la 11:23
  Permalink

  Da, cuiul lui Pepelea! Am mai vorbit despre dl Marginean,perdantul de serviciu al alegerilor hunedorene!!
  Pretendenti la candidatura vor mai fi, tot felul de ciudati, precum si dl. Oancea….
  Cel mai interesant va fi insa razboiul USL-asilor,sa vedem categorii noi de arme si metode, mai clasice, mai orotodxe..!
  Si asta, cu toate ca opozitia este majoritara in judet.
  Distractia deabia va incepe!Si nu este exclus ca luptele interne din USL sa fie profitabile pentru „juniori”.

 • 2 martie 2011 la 16:26
  Permalink

  Sunt curios pe unde isi va scoate camasa Mircea Muntean. Nu cred ca PDL-ul il va accepta. Va fi un compromis greu de inghitit. Vor fi cele mai interesante alegeri de pana acum iar rezultatul greu de anticipat. Sa nu uitam de candidatul PDL (Mircea Borca probabil) care va fi greu de combatut pentru ca are doar plusuri. Nimeni nu a auzit nimic rau despre el. Cel putin deocamdata… 🙂

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.