Comunitate

Ce straie populare se găsesc la muzeul din Orăștie

Muzeul de Etnografie și Artă Po­pulară din Orăștie deține o impre­sio­nantă colecție de straie populare, în­deosebi din zona Munților Orăștiei, dar și din alte ținuturi ale Hunedoarei, scriu cei de la GO HUNEDOARA.

În categoria Tezaur
Multe din cele aproape 1.200 de piese fiind evaluate și clasate în categoria Tezaur. Din zestrea muzeului orăștian, care de curând a împlinit 70 de ani, mai fac parte și câteva zeci de icoane pictate pe sticlă, lemn, ori litografiate. Nelipsite sunt și instrumentarele folosite la pre­lu­crarea pieilor și blănurilor, Orăștia fiind recunoscută pentru practicarea acestui meșteșug încă din Evul Mediu. Colecția de textile cuprinde 1.191 de piese pro­ve­nind din zona Orăștiei, Țara Zărandului, Ținutul Momârlanilor, partea de sud a Munților Apuseni, Mărginimea Sibiului, Țara Hațegului și Ținutul Pădurenilor. Între aceste piese se detașează un număr de 47 obiecte evaluate și clasate în categoria Tezaur și 51 obiecte în cate­goria Fond.
„În expozițiile muzeului aceste piese deosebite au fost în permanență valo­ri­ficate sub formă de costume complete. Între acestea se detașează prin raritate și valoare vechiul port popular de femeie măritată de la Orăștie cu cămașă lungă, cătrință colorată, pieptar înfundat cu broderii fitomorfe și rozetă pectorală cu motive geometrice. Acoperemântul de cap specific este compus din curmi și ștergură de cap. Din portul pădurenesc este reprezentativ costumul bărbătesc cu cămașa brodată și echipat cu opinci cu gurgui și toloboni, cingătoare, tașcă de piele și nelipsitul căuc pădurenesc”, a declarat, pentru GO Hunedoara, muzeo­gra­ful Daniela Șendroiu, de la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura