ActualitateFlash

Câți bani au cheltuit hunedorenii cu refugiații ucrainieni

Zeci de milioane de ieri am cheltuit, noi, românii, cu refugiații ucrainieni care au ajuns la noi în țară, din cauza războiului. Astfel, în total, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici.

Cine ce a luat cei mai mulți bani
Constanța este județul care a de­contat cei mai mulți bani pentru re­fu­giații din Ucraina, după București-Ilfov. În județul nostru, au fost dați peste 2 milioane de lei, adică aproximativ o jumătate de milion de euro pentru pla­ta cazării și a mesei refugiaților din țara vecină. Maramureș, Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași sunt, în această ordine, următoarele județe după Constanța, din prisma sumelor de bani decontate pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni, cu peste 2 milioane de euro fiecare. La polul opus se află pre­pon­de­rent județele din sudul țării, cum ar
fi Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Teleorman, Ialomița, Buzău, Olt, Giurgiu, dar și Harghita și Covasna, fiecare decontând sub 200.000 de euro de la începutul războiului.

Cum circulă banii
Circuitul banilor pentru refugiații ucraineni este relativ simplu și începe din fondul de rezervă al Statului român, pus la dispoziție de guvern. De acolo sunt dislocate sumele necesare și transferate către Ministerul Afacerilor Interne. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU, din cadrul MAI) trimite banii către Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) subor­do­nate din țară. Ulterior, banii sunt trans­ferați de la inspectorate la pri­măriile care solicită sumele de ajutor, într-un cont deschis la Trezoreria Sta­tului. Transferul banilor de la ISU la uni­tățile administrativ-teritoriale se face în maximum 10 zile de la solicitare. Ultimul pas este reprezentat de plata efectivă, în cont sau numerar, în baza facturilor sau a chitanțelor, către per­soanele fizice care au cazat re­fu­giați ucraineni. Conform Ordonanței de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022, Statul român plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pen­tru hrana acestuia 20 lei/zi. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura