Actualitate

Cât mai sunt valabile polițele RCA făcute la Euroins

Adriana Năstase

Falimentul Euroins nu ar trebui, teoretic, să afecteze prea mult pe cei mai bine de 2,5 milioane de clienți. Con­form legii, polițele RCA ar urma să fie achitate de Fondul de Garan­tare, în cazul unui accident.

Decizia ASF
Euroins este a patra companie de asigurări care intră în insolvență în ultimii opt ani și al treilea lider de piață intrat în faliment după o decizie a ASF. Pe rând, au intrat în insolvență Astra, în 2015, Carpatica în 2016, City Insurance în 2021, iar acum Euroins.
Polița de asigurare RCA rămâne în con­tinuare valabilă după falimentul Euroins, cel mai probabil pentru 90 de zile. Teoretic, în cazul unui accident, cei asigurați vor fi despăgubiți acum de către Fondul de Garantare a Asigu­ra­ților, dar pot exista situații în care poli­țele vor ajunge la masa credală, cum s-a întâmplat în cazul fostului lider al asigurărilor auto, City Insurance.
La falimentul City Insurance, în acest interval de 90 de zile, şoferii care şi-au cumpărat asigurări ce expirau ulterior pe­rioadei au putut renunţa la ele, ce­rând să fie despăgubiţi de Fondul de Garantare. Practic, în cazul falimentului unei companii de asigurări puteți de­nun­ța în orice moment polița și să în­cheiați una nouă la un alt asigurător autorizat.
ASF a anunțat vineri retragerea auto­ri­zației de funcționare pentru Euroins, cel mai mare asigurător auto din România, cu peste 2,5 milioane de clienți. Fali­men­tul Euroins survine la un an după ce și fostul lider al pieței RCA, City Insurance, a avut aceeași soartă. Euroins avea ne­voie de 2,19 miliarde de lei pentru a fi solvabilă, iar pentru acoperirea MCR avea nevoie de fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei, a precizat ASF.
”Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni in­tense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a so­cietății. Între februarie 2020 și ia­nua­rie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi to­tale de peste 16 milioane de lei, re­zul­tate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de jude­cată cărora societatea li s-a adre­sat în contestarea măsurilor”, a mai transmis ASF.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura