Castelul Corvinilor candidează pentru titlul de „Marcă a patrimoniului european”

19 ianuarie 2021 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Adriana Năstase

Administraţia Muzeului „Castelul Corvini­lor” şi Primăria municipiului Hunedoara au făcut demersurile necesare pentru ca prin­cipalul obiectiv turistic din judeţ să fie inclus în preselecţia naţională efectuată pentru de­semnarea „Mărcii patrimoniului european”.

Motor de dezvoltare economică
Documentaţia în acest scop a fost trans­misă Institutului Naţional al Patrimo­niului (INP). La începutul lunii martie, INP va de­sem­na cel mult două obiective ce vor repre­zenta apoi România la selecţia finală, făcută de către un juriu de specialişti aflat sub responsabilitatea Comisiei Europene.
„Castelul Corvinilor este unul dintre ele­mentele identitare ale Hunedoarei şi chiar ale Transilvaniei. A fost şi rămâne în zona cen­trală a preocupărilor Primăriei Hunedoara deoarece, pe lângă valoarea sa istorică, sim­bolică şi culturală, mai ales în ultimii ani, Cas­telul a devenit şi un motor de dezvoltare eco­nomică a zonei. Din toate aceste motive, con­siderăm că orice demers menit să pro­moveze obiectivul me­dieval din oraşul nos­tru este nu doar ne­cesar, ci obliga­toriu”, a decla­rat Dan Bobouţanu (medalion) primarul municipiului Hune­doa­ra.
„Marca patrimo­niu­lui european” este o ini­ţiativă me­nită să aducă în aten­ţia publi­cului şi în special a tinerilor valorile funda­mentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care con­tribuie la consolidarea sentimentului de apar­tenenţă la Uniune şi a dialogului inter­cultural. Acordarea mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Co­mi­siei Europene, în fiecare sesiune, maxi­mum două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maximum unul.

Îndeplineşte cele trei condiţii
Castelul Corvinilor îndeplineşte toate cele trei condiţii importante ale procedurii de selec­ţie. Monumentul în sine şi deţină­torii săi din secolul al XV-lea, Ioan de Hunedoara, apoi Matei Corvin, au jucat, fiecare, un rol major în is­toria Europei, iar castelul atrage mii de turişti de pe continent, dar şi din alte părţi ale lumii. În acelaşi timp „prin istoria şi ar­hitectura sa, ambele intim le­gate de influenţa în istoria europea­nă a familiei Cor­vinilor, Castelul stă ca un martor al drumului lung şi agonizant către uniunea popoarelor spaţiului european în jurul unui ideal şi, mai cu seamă, al apărării acestui ideal cu orice preţ”, după cum se arată într-un fragment al documentaţiei întocmite pentru candidatură.
În România, titlul de „Marcă a patri­moniului european” a mai fost deţinut, până acum, doar de „Memorialul Sighet” – Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş), fiind obţinut în 2018.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fifi spune:

    De arion de la apaprod ai uitat? Noi angajatii nu uitam cum ne tine cu salariile mici, asa ca demite -l ca poti

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pistă de biciclete şi trotuare amenajate pe bani europeni la Deva

Ieri a fost semnat contractul de elaborare a documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul ,,Construirea traseului pentru biciclişti pe Bulevardul Decebal, Bulevardul...

Cupa Davis: România – Portugalia, în luna septembrie

Cupa Davis, care a adoptat în 2019 un nou format foarte controversat, va continua să evolueze începând din acest an,...

Katiuşa ar putea fi imnul sportivilor ruşi paticipanţi la Olimpiadă

Recent Ministrul rus al sportului, Oleg Matytsin (foto), a susţinut o propunere pre­zentată de Comisia sportivilor a Comite­tului Rus Olimpic...

Închide