Comunitate

Cântecul lui Drăgan Muntean va triumfa, din nou, la el acasă

Magdalena Șerban

Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Direcția Generală de Ad­mi­nistrare Monumente și Promovare Turistică alături de administrațiile publice locale din Bunila și Ghelari organizează în perioada 27-28 august 2022, în satul Poienița Voinii, mai exact pe Dealul Cornetului, ediția cu numărul XLI a Festivalului Pădurenilor „Drăgan Muntean”.

Două zile de folclor
Ziua de sâmbătă va debuta cu multă voie bună, cei prezenți putându-se bucura de o nedeie pădurenească ce va lua startul la ora 18:00. Petrecerea va fi asigurată de muzica interpreților de muzică populară Carmen
Biruescu și Miruna Tătar. Ora 22:00 va aduce un spectaculos foc de tabără, numai bun de depănat amintiri, spus povești sau cântat și glumit. De la ora 23:00 se anunță focuri de artificii me­nite să marcheze fastuos evenimentul din acest an. Duminica va începe de la ora 9:00 cu săvârșirea slujbei de Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae” din Poienita Voinii, urmată de cea de po­menire, în memoria lui Drăgan Muntean. Comemorarea marelui rapsod le va reveni invitaților ce constituie promotori ai autenticului, și anume Ion Bocșa, Rusalin Isfănoni, Bogdan Toma și Ansamblul Leleșana. Ora amiezii, 13:00, va aduce un mult așteptat spectacol fol­cloric din a cărui program fac parte renumiții Liliana Laichici, Nicu Novac, Ionică Ivan, Ilie Medrea, Diana Selagea, Bogdan Toma, Eugen Mihăilă, Mariana Suciu, Alin Ienciu, Constantin Bogdan, Ana Anutoiu și Maia Csoboth. De ase­me­nea, nu vor lipsi Fanfara din Ghelari, Formația de Dansuri Pădurenești din Ghelari și Ansamblul „Leleșana” din Lelese, cu participarea Ansamblului Fol­cloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor prof. George Cîlțea și coregrafie semnată de Mircea Resiga). Va prezenta Ionuț Dragotesc. „Noi nu ne putem închipui să existăm pe mai departe fără să-l cinstim cum se cuvine pe cel care a lăsat comunității cea mai de preț moș­tenire: tezaurul său focloric. Festivalul acesta nu doar că are o tradiție în­de­lun­gată, ci și un răsunet care nu trebuie oprit, vreodată. Suntem datori moral ca să transmitem generațiilor viitoare pa­tri­moniul nostru cultural. Am fost bine­cuvântați și nu trebuie să uităm asta. Vă așteptăm să petrecem împreună un final de săptămână în care cântecul și jocul popular vor fi urcate pe piedestalul cel mai drag sufletului nostru. Haideți să fim așa cum am fost crescuți: cu res­pect și apreciere față de oamenii care ne definesc ca și comunitate”, a trans­mis Romulus Stroia, primarul co­munei Bunila, gazda manifestării.

Pentru oamenii și locurile dragi
„Să ne amintim cum inegalabilul Drăgan Muntean, cu multe greutăţi, reuşea să le ofere oamenilor locului un festival doar al lor, să aducă interpreţi care, timp de câteva zile, să îi facă să mai uite de viaţa aspră pe care o duceau. Ani la rând s-a zbătut ca festivalul să fie organizat în diverse localităţi din Pă­du­renime şi de fiecare dată reuşea să strângă în jurul lui mii de persoane. După 1994, evenimentul s-a mutat în satul natal al rapsodului. Festivalul Pădure­nilor, așa cum s-a numit inițial, a fost redenumit în Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”, sub formă de re­cu­noștință adusă regretatului interpret. Așa că a rămas ca moștenire după ple­carea sa în veșnicie, una ce trebuie prețuită la justa valoare. Ne-am bucura să vă alăturați cât mai mulți. Cântecul popular ne-a unit și ne va uni pe mai departe“, a afirmat Ciprian Roman (foto dreapta), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara. Mai tre­buie adăugat că toți cei interesați sunt invitaţi să viziteze Casa memorială „Drăgan Muntean” din Poieniţa Voinii.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura