Cântecul lui Drăgan Muntean va răsuna din nou, la el acasă

Magdalena Șerban

Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Mo­nu­mente și Promovare Turistică alături de administrațiile publice locale din Bunila și Ghelari organizează în perioada 28-29 august 2021, în satul Poienița Voinii, mai exact pe Dealul Cornetului, ediția cu nu­mă­rul XL a Festivalului Pădurenilor „Drăgan Muntean”.

In memoriam
Potrivit programului acțiunii, ziua de sâm­bătă va debuta în forță, cu o nedee pă­du­renească ce va lua startul la ora 18:00. Pe­tre­cerea va fi asigurată de muzica inter­preților de muzică populară Ionică Ivan și Ioan Surdu. Ora 22:00 va aduce un spec­ta­culos foc de tabără la care sunt așteptați toți cei care pe lângă distracție vor să de­pene amintiri, povești sau chiar să spună bancuri, umorul fiind o parte integrantă a specificului autohton. De la ora 23:00 se anunță focuri de artificii menite să mar­cheze fastuos evenimentul din acest an. Duminica va începe la ora 9:00 cu o slujbă de Liturghie săvârşită la biserica ortodoxă din satul Poieniţa Voinii, urmată de la ora 11:00 de una de pomenire a marelui cân­tăreţ şi exponent al Ţinutului Pădurenilor. Ca de fiecare dată, toți cei interesaţi vor putea face o vizită la Casa Memorială a rapsodului. Intrarea este gratuită. De la ora 12:00, iubitorii de folclor își vor intra în drepturi depline, având ocazia să-i asculte și să-i întâlnească pe cunoscuții și îndrăgiții Adrian Stanca, Adina și Miruna Hada, Bog­dan Toma, Mariana Suciu, Aida Busuioc, Carmen Muntean, Ana Anuțoiu, Alisa Toma, Alin Ienciu, Vlad Lință, Mara Andraș, Constantin Bogdan și Maia Csoboth. De asemenea, vor evolua Formația de dansuri pădurenești din Ghelari, coordonată de Adrian Drăgulescu, precum și Ansamblul Folcloric Profesionist Drăgan Muntean, dirijor George Cîlțea și coregraf Mircea Resiga. Prezentarea manifestării poartă sem­nătura Angelei Chelaru. „Este un fes­tival ce transmite tradiţia cântecului pă­du­renesc, în egală măsură cinstind numele care a îmbogățit patrimoniul nostru cultural prin contribuția artistică pe care a avut-o. Cred în continuitatea unui demers devenit una cu comuna noastră şi sper ca de la an la an să avem parte de cât mai mulţi par­ti­cipanţi, iar denumirea acestor meleaguri să ajungă pe buzele tuturor. Vă așteptăm să petrecem împreună un final de săptămână în care cântecul și jocul popular vor fi ur­cate pe piedestalul cel mai drag sufletului nostru”, a fost invitația lansată de Romulus Stroia (foto), primarul comunei Bunila.

Un simbol ce merită cinstit
,, Când vorbești despre zestrea județului nostru nu ai cum să nu-l amintești pe omul pentru care Ținutul Pădurenilor a repre­zen­tat nu doar acasă, ci mai ales dragostea puternică de folclor, de comunitate, de tra­diții și obiceiuri. A lăsat în urma sa un imens aport cultural pe care avem mândria să-l putem promova. Ne definește ca regiune, ne onorează și ne unește în același timp. Promovarea vechilor valori este dovada clară că un popor nu poate fi biruit de lu­cruri superficiale. Câtă vreme există res­pect față de moștenirea lăsată de înaintași, fie că e una de suflet sau de patrimoniu, alături de neclintita credință creștină, nu ne putem pierde ca nație, ca neam. Suntem binecuvântați, iar îndemnul meu e că dacă doriți să experimentați de aproape mo­me­n­tele importante ale istoriei, dacă v-ați plimba în reședințele domnești de altădată, dacă ați hoinări printre ziduri unde, pe vremuri, s-au dat bătălii pentru apărarea patriei, atunci luați la pas minunatul nostru județ. Sunt destule de cutreierat și fiecare este un miracol, în fond câte un fragment uluitor al istoriei. Împreună cu cântecul tradițional, suntem un întreg. Vă așteptăm la Poienița Voinii să-i aducem recunoaș­te­rea binemeritată inegalabilului Drăgan Mun­tean“, a subliniat Ciprian Roman (foto), ma­nagerul Centrului de Cultură şi Artă al jude­ţului Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.