ComunitateFlash

Cancerul de col uterin în judeţ, peste media naţională

Andreea Lazăr

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara desfăşoară, în această săptămână, o campanie de prevenire a cancerului de col uterin. Evenimentul se află la al treilea an consecutiv şi marchează „Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”. Potrivit datelor statistice, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzată de această boală.

Risc crescut de îmbolnăvire

Femeile, dar în special adolescentele, care vor să se vaccineze împotriva cancerului de col uterin, o pot face gratuit la medicii de familie sau cabinetele şcolare. Din 2007 şi până în prezent, în judeţ s-au vaccinat peste 500 de persoane. Chiar şi aşa, Hunedoara rămâne unul dintre judeţele în care riscul îmbolnăvirilor de cancer este cu 3 procente peste media naţională.

În cursul anului 2010, au fost depistate 83 de noi cazuri de cancer de col uterin, cu două mai puţine decât în 2009. Cele mai multe s-au înregistrat la femei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani (23 de cazuri), în timp ce la tinere s-a depistat un singur caz. De asemenea, au existat şi 28 de îmbolnăviri la femei de peste 60 de ani, din care 12 s-au înregistrat la vârstnice de peste 70 de ani. „O posibilă explicaţie a numărului crescut de îmbolnăviri ar fi lipsa informaţiilor referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Din acest motiv, femeile nu beneficiază de programe de prevenire şi nu militează pentru implementarea lor”, a declarat Dumitra Ştefan, directorul DSP Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura