Cancerul de col uterin în judeţ, peste media naţională

26 ianuarie 2011 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Andreea Lazăr

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara desfăşoară, în această săptămână, o campanie de prevenire a cancerului de col uterin. Evenimentul se află la al treilea an consecutiv şi marchează „Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”. Potrivit datelor statistice, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzată de această boală.

Risc crescut de îmbolnăvire

Femeile, dar în special adolescentele, care vor să se vaccineze împotriva cancerului de col uterin, o pot face gratuit la medicii de familie sau cabinetele şcolare. Din 2007 şi până în prezent, în judeţ s-au vaccinat peste 500 de persoane. Chiar şi aşa, Hunedoara rămâne unul dintre judeţele în care riscul îmbolnăvirilor de cancer este cu 3 procente peste media naţională.

În cursul anului 2010, au fost depistate 83 de noi cazuri de cancer de col uterin, cu două mai puţine decât în 2009. Cele mai multe s-au înregistrat la femei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani (23 de cazuri), în timp ce la tinere s-a depistat un singur caz. De asemenea, au existat şi 28 de îmbolnăviri la femei de peste 60 de ani, din care 12 s-au înregistrat la vârstnice de peste 70 de ani. „O posibilă explicaţie a numărului crescut de îmbolnăviri ar fi lipsa informaţiilor referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Din acest motiv, femeile nu beneficiază de programe de prevenire şi nu militează pentru implementarea lor”, a declarat Dumitra Ştefan, directorul DSP Hunedoara.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Zoltan Lacataş şi-a depus mandatul

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş (foto), şi-a depus mandatul de preşedinte, ca urmare a unor nemulţumiri acumulate....

Club Jiul dă startul amicalelor

Ocupanta locului secund în Liga a IV-a, Club Jiul Petroşani, va susţine primul joc de verificare din noul an, mâine,...

Au valoare şi pe plan extern

Tenismenele Maria Orban şi Roberta Naicu de la SCM Deva au câştigat finala de dublu a Campionatelor Internaţionale ale României,...

Închide