Brilinsky a abandonat Sarmizegetusa Regia

Sorina Popa

De ieri, 1 octombrie 2018, Vladimir Brilinsky (foto) nu mai este administrator la Sarmizegetusa Regia. El a demisionat din această funcţie, încă de pe 9 august anul acesta, dar tot a amânat momentul decisiv.

„Un drum întrerupt după cinci ani”
Într-un final s-a hotărât şi, după 20 de zile de preaviz, demisia şi-a urmat cursul. Iată ce a scris Brilinsky pe pagina sa de Facebook:
„Am demisionat din funcţia de administrator al Sarmizegetusei Regia. Incompatibilităţile în ceea ce priveşte viziunea actului de administrare, existente între mine şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, mă fac să iau această decizie extrem de grea. Lipsa de respect a acestuia faţă de Sarmizegetusa Regia, regăsită în decizii eronate şi neancorate în realitate, mă fac să părăsesc un loc pentru care am sacrificat tot ce poate sacrifica un om într-o viaţă întreagă. Lipsa de sprijin în momentele dificile ale administrării şi eschivarea de la situaţiile tensionate pe care le-a creat singur, aruncând responsabilitatea pe umerii noştri, este notorie şi extrem de dăunătoare. Lipsa de coerenţă în deciziile luate, folosirea unor termeni a căror proprietate nu o cunoaşte şi care a adus grave prejudicii administraţiei şi mie personal, mă determină să întrerup un drum început acum cinci ani. Nu mi-am dorit acest drum, nu am cerut această funcţie, fiind adus, cu mari insistenţe, în postura de administrator. Am făcut, în această perioadă, tot ce este omeneşte posibil şi mai mult decât atât, pentru ca normalitatea să se instaleze la Sarmizegetusa Regia şi am dat acestui loc întreaga mea dragoste şi iubire. Nu doresc, însă, să fiu complice la politizarea şi mai ales la pesedizarea acestui loc, nu doresc să fiu complice la punerea în pericol a vieţii vizitatorilor, datorită neglijării riscurilor existente şi nu doresc să fiu complice la rezultatele dezastruoase ale deciziilor luate de vicepreşedintele Vasilescu. Atitudinea sa necombatantă în faţa unor decizii ale Ministerului Culturii luate în baza unei legislaţii inepte şi incoerente, minister reprezentat în teritoriu de o instituţie impotentă şi neconstructivă reprezintă încă unul dintre relele care au dus la această situaţie. Nu în ultimul rând, am luat această decizie sătul de şantaje, şicane şi ameninţări permanente, exprimate direct sau venite pe diferite căi, din partea conducerii politice a judeţului, din ultimii doi ani. Poate cineva, înzestrat cu raţiune şi cu elementare noţiuni de morală să nu rămână stupefiat, auzindu-l pe acelaşi Vasilescu dictând că: Să i se ia maşina de serviciu lui Brilinsky pentru că m-am săturat să-mi reproşeze Natalia şi Laurenţiu că el dă like-uri la penelişti.
Fiind conştient că vor urma replici, atacuri şi represalii, lăturalnice şi nejustificate, vreau să precizez că nu reprezint interesele vreunui alt partid rival, des invocat, şi că opţiunea mea politică, personală, se îndreaptă, dacă va fi cazul, spre mişcarea lui Dacian Cioloş, singurul care a adus în Ministerul Culturii profesionişti responsabili, cu scaun la cap.
Regret enorm acest moment, pe care îl consider sfârşitul unui drum lung, anevoios, presărat cu pericole, cu răutăţi, şantaje, ameninţări, delaţiuni, percheziţii, procese şi cu infinite sacrificii, drum pe care mi-am pierdut prieteni, sănătate, familie, şi pe care sper să-l pot parcurge în sens invers, în speranţa recuperării a ceea ce se mai poate recupera. Cu nespusă amărăciune, Vladimir Brilinsky”.

„Nu i-am luat nici o maşină”
Contactat, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Vasilescu, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că l-a sunat de mai multe ori pe Vladimir Brilinsky, pentru a discuta despre decizia de a demisiona, dar acesta nu i-a răspuns la telefon. „Nu i-am luat nici o maşină. I-am spus doar că maşina de serviciu trebuie lăsată la Consiliul Judeţean, în caz că mai are şi altcineva nevoie de ea. De fapt, maşina trebuie utilizată legal, nu aşa, fiecare cum vrea. În ceea ce priveşte construcţia de la Sarmizegetusa Regia (n.r. – un adăpost în caz de ploaie), ni s-a transmis de către cei de la Direcţia de Cultură că este ilegală şi că ea trebuie dărâmată”, a afirmat vicepreşedintele Sorin Vasilescu.
Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, susţine că, în aceste condiţii, va fi organizat concurs pentru postul de administrator, care nu necesită decât studii medii. „Noi avem un şef Serviciu Public de Administrare a Monumentelor Istorice, o persoană cu studii superioare. Doar pentru postul de administrator din cadrul acestui serviciu va fi organizat concurs, după demisia lui Vladimir Brilinsky“, a spus Mircea Bobora.

2 comentarii la „Brilinsky a abandonat Sarmizegetusa Regia

 • 1 octombrie 2018 la 21:32
  Legătură permanentă

  Se autointituleaza ,,ultimul dac din Orastie,, , dar de fapt este un jalnic jew polak care se scufunda odata cu protectorul procuror general de sorginte comunista!

 • 2 octombrie 2018 la 2:55
  Legătură permanentă

  N U STIU CINE DRACU L-A MAI PROTEJAT SI PE CAUTATORUL ASTA DE ARTEFACTE ,ZIS ADMINISTRATORUL, LA EL SE POTRIVEA ZICALA;TOT HOTUL ,STRIGA ,HOTUL!
  BINE CA S-A GANDIT SA SE APUCE DE MUNCA CINSTITA ,ACUM LA BATRANETE…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.