Actualitate

Bolnavii de cancer neasigurați vor avea servicii medicale decontate de la 1 iulie

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a anunțat, ieri, că pacienţii neasi­gu­raţi vor avea acces la servicii pentru afecţiunile oncologice, de la 1 iulie, transmite News.ro.

Inechitate
„Începând cu 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii de tip preventiv şi la cele de diagnostic pre­coce pentru afecţiunile oncologice, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului. Aceste servicii vor fi de­contate din bugetul de stat”, a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS, într-un comunicat de presă. Potrivit Pla­nului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, „accesul la servicii de diag­nostic al cancerului este extrem de variabil şi cu un gradient înalt de ine­chitate, în special din cauza concentrării acestor servicii în oraşele mari cu cen­tre universitare medicale şi a furnizării fragmentate, fără trasabilitate a acestor servicii”. „În 2019, capacitatea de diag­nostic din România era de 1,8 scanere de tomografie computerizată (CT) la 100.000 de locuitori (faţă de o medie de 2,4 la 100.000 în UE) şi 1,1 unităţi de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) la 100.000 de locuitori (faţă de o medie de 1,6 la 100 .000 în UE), fiind inegal distribuită în ţară”, se mai arată în document. Potrivit Planului, numărul de unităţi este în creştere din 2011 – ratele au crescut de peste două ori în cazul scanerelor CT şi de peste trei ori în cazul unităţilor IRM, în special datorită investi­ţi­i­lor finanţate din fonduri structurale şi din fondurile rambursabile ale Pro­iec­tului de reformă a sistemului de să­nă­tate al Băncii Mondiale, însă rămâne sub media UE.

Suportă cheltuielile
„Accesul la imagistica (CT si IRM) este încă deficitar, inclusiv în centrele uni­ver­sitare, numărul de investigaţii ima­gis­tice rambursate din F.N.U.A.S.S nu răs­punde nevoilor reale ale pacienţilor cu suspiciune de cancer sau pentru pa­ci­enţii diagnosticaţi cu cancer pentru monitorizarea bolii. Se estimează că aproximativ 25 la sută din pacienţi îşi suportă cheltuielile cu investigaţiile ima­gistice. De asemenea, nu există încă im­plementate standarde de interpre­tare a investigaţiilor imagistice oncolo­gi­ce (ex. RECIST), ceea ce duce la o variabilitate crescută a accesului la tratament şi o creştere a riscurilor aso­ciate prescrierii schemelor de tra­ta­ment oncologic în afara protocoalelor de practică”, se mai arată în Planul Na­ţional de Combatere şi Control al Can­cerului. Potrivit documentului, „volumul de servicii medicale de îngrijire onco­lo­gică este extrem de variabil şi con­cen­trat în marile centre universitare”. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura