Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

27 februarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Magdalena Șerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea   Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu, de Lavinia Betea, apărută la Editura Humanitas, București – 2018.

Cartea pornește de la un document de excepție descoperit în arhivele fostului regim comunist (păstrate la Arhivele Naționale Istorice Centrale): agenda zilnică de întâlniri a Elenei Ceaușescu în 1989. Cu ajutorul lucrărilor de specialitate, al documentelor Cancelariei Comitetului Central și al memoriilor unor foști înalți demnitari, autoarea reconstituie practic, zi cu zi, un an întreg din viața Elenei Ceaușescu.

Când își ținea discursurile, Nicolae Ceaușescu întorcea privirile către soție ca și cum ar fi căutat aprobarea pe fața ei. Evită chiar luarea unei decizii fără consultarea prealabilă a consoartei, de teama ca nu cumva să-l critice după aceea. Prin șeful Cancelariei CC, Tovarășa instituise un sistem special de control al documentelor adresate secretarului general al PCR, președintelui României ori comandantului suprem al forțelor armate. Tot ceea ce ajungea pe biroul lui trebuia să treacă mai întâi pe la ea. Elena Ceaușescu a devenit astfel „marele filtru instituțional al președintelui României”.

Lavinia Betea susţinea că Elena Ceauşescu era expresia mediocrităţii. “Am văzut că evoluţia societăţii româneşti pentru care Elena Ceauşescu ar fi un fel de avertisment, în genul aşa nu. Pentru că ea, ca persoană, s-ar încadra în ceea ce, Hannah Arendt spunea, o banalitate a răului. Este o fiinţă, aş spune, obişnuită. Nu a excelat prin carismă, prin darul oratoriei, nu a fost o frumuseţe. Era o mediocritate”. Dar avea o stimă de sine mare: “Pot să spun că nu cred că a fost complexată. Stima de sine se formează prin comparaţie cu ceilalţi, iar aceştia (n.r. activiştii de partid) îi augumentau mereu stima de sine”.

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

 

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Lovitură de teatru, după părăsirea ALDE de către liderul organizaţiei judeţene: Moloţ revine şi preia conducerea!

Şapte parlamentari ALDE s-au mutat la PNL în ultimele 48 de ore. Liberalii spun că „înfrăţirea” abia a început. „Nu...

Primarul Oancea şi prefectul Potecă, la unison: noua Cardiologie va fi funcţională în două luni!

Primarul Devei, Florin Oancea (foto stânga), şi prefectul Vasilică Potecă (foto dreapta) au susţinut ieri, împreună, o conferinţă de presă,...

Bugetul judeţului, tot mai mic

Cu bani mai puţini, Consiliul Judeţean Hunedoara nu prea are cu ce să facă investiţii în acest an. Banii, atâta...

Închide