Sport

Interviu cu Florin Berceanu, vicepreşedintele Federaţiei Române de Judo. „Anul acesta va fi greu la Olimpiadă”

Nicolae Gavrea

Recent, la Deva s-au desfăşurat întrecerile etapei finale din cadrul campionatului individual de judo pentru sportivi U 18, printre cei care au urcat pe podiumul de premiere fiind şi sportivi, atât la fete cât şi la băieţi, care au reprezentat secţiile de performanţă din municipiul reşedinţă al judeţului nostru.

Competiţia juniorilor şi cadeţilor a fost urmărită atent şi de către antrenorul emerit Florin Berceanu (foto), vicepreşedinte al Federaţiei Române de Judo, pe care l-am abordat la finalul competiţiei desfăşurate la Deva.

Reporter: Care ar fi concluziile dumneavoastră după această etapă finală de campionat?
Florin Berceanu: Sunt plăcut impresionat de numărul mare de participanţi care au fost la aceste întreceri. Acum au fost cu 70 de sportivi mai mult decât la ediţia de anul trecut, lucru deosebit de bun. Am văzut meciuri frumoase şi interesante, am urmărit copii foarte bine pregătiţi, care nici măcar nu fac parte din Centrul olimpic de pregătire de la Cluj Napoca, de la Deva sau de la Piteşti, alt lucru foarte bun. Înseamnă că avem din spate copii valoroşi şi mă bucur că de vreo doi ani tot am investit în această generaţie, iar la Zagreb vom duce vreo 40 de tineri la competiţie. Investim în ei deoarece înţelegem că la seniori, mulţi dintre cei care ne reprezintă sunt pe ultima sută de metri, şi aceşti copii care au evoluat la Deva, practic, sunt viitorul nostru, pentru Olimpiada de la Paris din 2024 şi mai departe.

Reporter: Pentru că aţi amintit aici de Olimpiade, sunteţi legat de foarte multe, multe medalii aduse de sportivii noştri de la Olimpiade. Cum va fi anul acesta la Tokyo?
Florin Berceanu: Anul acesta va fi cel mai greu. În primul rând aveam o generaţie de sportive care au fost la un moment dat în topul mondial, dar din păcate acum au peste 30 de ani. Trăim cu speranţa că cel puţin una dintre sportivele noastre va putea să facă o figură frumoasă la Olimpiadă.
La băieţi avem un sportiv care este calificat la Olimpiadă, ar mai fi unul care se poate califica în curând. Deci, eu personal trăiesc cu speranţa că ne putem îndeplini obiectivul la Tokyo. Calificările sunt în plină desfăşurare, încă mai sunt multe turnee importante şi valoroase, procesul de calificare este lung şi se va încheia la finalul lunii mai. Trebuie să mai avem un pic de răbdare până atunci.

Reporter: Toată lumea se plânge că nu sunt resurse financiare, că nu este infrastructură în sport. Ce le spuneţi celor care se plâng astăzi, dumneavoastră, cel care aţi avut condiţii şi mai bune şi mai puţin bune de-a lungul timpului, dar aţi adus mereu medalii pentru judo-ul românesc?
Florin Berceanu: Condiţii am avut mereu. Acum e obiceiul de a te plânge din orice. Eu vreau să vă spun că Federaţia noastră este echilibrată din punct de vedere financiar. Avem bani suficienţi ca să pregătim copiii cei mai buni şi talentaţi şi loturile, lucru care este îmbucurător. Dacă avem nevoie de mai mulţi bani, este o conducere a Federaţiei care face rost de aceşti bani. Sigur, nu putem compara necesarul şi activitatea de la loturi sau de la nivelul federaţiei, care are un buget asigurat de stat, cu situaţia de la cluburi, care este mai grea. Activitatea de la cluburi, o ştim cu toţii, e greu să faci performanţă. E drept, nu mai sunt sponsori atât de mulţi. Noi nu ne putem plânge, avem tot de ce avem nevoie, dar din păcate nu avem rezultate aşa cum ne-am dori să le avem. Stăm bine la cadeţi şi juniori, avem speranţe la tineret. Dar vorbim de Olimpiadă, ne interesează seniorii şi aici avem acum probleme. Eu sunt pentru o investiţie de lungă durată, sunt pentru o investiţie în juniori, în cadeţi şi cadete, care în ultimii doi ani au demonstrat că merită să investim în ei. Aceştia sunt viitorul judo-ului românesc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura