Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Şerban

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă propun ca în această săptămână să parcurgeţi paginile cărţii Lincoln între vieţi, de George Saunders, publicată de Editura Humanitas, Bucureşti – 2018.

Autorul care până nu demult ne era cu desăvârşire necunoscut, s-a născut în 1958, în Amarillo (Texas) şi a absolvit în 1981 Colorado School of Mines, iar după absolvire a plecat să lucreze în Sumatra. După un an şi jumătate s-a întors în Statele Unite unde a fost, rând pe rând, portar, vânzător, muncitor într-un abator. Chiar dacă s-ar părea că formaţiunea sa academică este departe de ideea de scriitor, acesta reuşeşte să creeze, pornind de la o retrospectivă adevărată, o lume mirobolantă, în care personaje fictive se împletesc cu destine adevărate.

Încununat cu prestigiosul Man Booker Prize în 2017, romanul de faţă e publicat în peste 30 de ţări. Bestseller New York Times, Chicago Tribune, Publishers Weekly, USA Today. Desemnat printre cele mai bune cărţi din 2017 de: New York Times Book Review, People, Entertainment Weekly, Washington Post, Paris Review, Esquire, Kirkus, Harper’s, Wall Street Journal, Financial Times, Oprah.com, NRP.org. Cu un sâmbure de adevăr istoric şi sprijinindu-se pe o imaginaţie luxuriantă, George Saunders construieşte o poveste în care fantasticul se îmbină cu veridicul. O poveste despre iubire şi pierdere, despre vinovăţie şi asumare, despre şovăirile omului sub vremi şi sub istorie.

Dacă acţiunea din Ulise se petrece într-o singură zi din 1904, cea din Lincoln între vieţi se desfăşoară într-o singură noapte din 1862. Şi într-un singur loc: cimitirul din Georgetown, unde este adus Willie, fiul de 11 ani al preşedintelui american Abraham Lincoln. America are aproape un an de război civil, cu alaiul lui de drame, nemulţumiri, sacrificii, suferinţe şi aspiraţii înecate în sânge. Dar de fapt sunt mai multe Americi în romanul lui Saunders. Cea a recepţiilor sofisticate de la Casa Albă, care sfidează năprasna războiului, cea a relatărilor din presa şi literatura vremii şi cea din cimitirul din Georgetown, unde în jurul lui Willie Lincoln se învârt personaje de toate felurile: soldaţi fanfaroni, prostituate arţăgoase, reverenzi sfioşi, soţi priapici, negri cu statut umil şi filfizoni ceremonioşi. Ei spun cu toţii povestea unei ţări al cărei destin se află la răscruce. Și a unui spaţiu plasat între vieţi, unde revoltaţii refuză să-şi admită sfârşitul şi se cred simpli suferinzi în aşteptarea vindecării.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura