Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

12 ianuarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Magdalena Şerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Partitura suferinței, de Lisa Genova, apărută la Editura Trei, București – 2018. Romanul e o lecţie despre iertare, despre puterea dragostei şi despre atitudinea pe care ar trebui să o avem uneori când viaţa ne doboară.

De-a lungul carierei, Richard, pianist desăvârşit, a fost ovaţionat în săli de concert din întreaga lume. Degetele sale erau instrumente perfect acordate, care dansau pe claviatură cu o precizie uluitoare. Dar asta se întâmpla în urmă cu opt luni. Acum, Richard suferă de SLA – scleroză laterală amiotrofică –, o boală necruţătoare care i-a paralizat deja braţul drept. Pentru el, pierderea braţului e ca moartea. Şi ştie că va urma şi braţul stâng. Când boala se agravează şi Richard nu se mai descurcă singur, Karina, fosta lui soţie, devine – fără tragere de inimă – îngrijitoarea lui. Ea nu a trecut nici acum peste despărţire şi încă îl învinovăţeşte pe Richard că, din pricina lui, şi-a ratat cariera de pianistă. Pe măsură ce muşchii, vocea şi respirația lui sunt tot mai firave, cei doi încearcă să se împace cu trecutul înainte să fie prea târziu.

O urăşte pe Karina. Scuzele ei. Minciunile ei. Se urăşte pe el însuşi. Egoismul său. Infidelităţile sale. De ce se îmbolnăveşte de SLA un pianist de patruzeci şi cinci de ani? Poate are ceva de a face cu karma. Poate că SLA este răsplata pentru ceva ce a făcut, la fel de grav precum boala. Sau poate că e pentru ceva ce a făcut ea. Poate că SLA este pedeapsa pentru păcatele amândurora. Sau, într-un mod ciudat, SLA este şansa lor de a-şi repara greşelile. Dacă recunosc că au greşit şi îşi cer iertare pentru durerea provocată unul altuia şi sunt iertaţi, dacă vor îndrepta astfel răul karmic, poate va fi vindecat, sau, dacă nu vindecat, poate se va însănătoşi cumva. Pentru amândoi. Îşi dă seama că acest tip de curiozitate este echivalentă cu dorinţele puse pentru stelele căzătoare, cu ruga către Dumnezeu sau cu credinţa în profeţiile Bilei magice 8.”

Romanul debut al scriitoarei Lisa Genova, Altfel… şi totuşi Alice, publicat deja la Editura Trei, a figurat timp de 59 de săptămâni pe lista de bestseller-uri New York Times. Cartea a fost recompensată cu numeroase distincţii, s-a tradus în 36 de limbi şi a fost ecranizată la Hollywood, cu Julianne Moore în rolul principal. Pe lângă Altfel… şi totuşi Alice, Lisa Genova a mai publicat romanele Left Neglected, Love Anthony şi Inside the O’Briens, toate bestseller-uri New York Times.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Suntem ceea ce gândim

Există un început pentru toate şi la drept vorbind, Dumnezeu ne-a dat posibilitatea ca fiecare dimineaţă să fie un nou...

Doi răniţi, după ce un bărbat din Petrila a tamponat o ambulanţă

Un şofer, de 31 de ani, din Petrila, nu s-a asigurat corespunzător şi a lovit o ambulanţă care se afla...

Criminalul din Lupeni rămâne după gratii

Bărbatul din Lupeni care şi-a înjunghiat mortal fosta iubită, fiind acuzat de omor, n-a încercat să-i convingă pe magistraţi să-i...

Închide